Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: tippek influenza megelőzésére IV.

Orvosmeteorológia: tippek influenza megelőzésére IV.

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 18. kedd, 07:17 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www..parameter.skKép: www..parameter.skElső három részben már olvashattunk a megelőzésről pár hasznos dolgot, de most nézzük az embereket leginkább megosztó kérdéskört: a védőoltás szükségességét!

Az orvostársadalom alapvetően azt a nézőpontot képviseli, hogy a vírus elkerülésére a leghatékonyabb módszer a védőoltás, főként járvány idején, hiszen hosszantartó és szinte biztos védelmet nyújt a fertőzés ellen. De a megelőzés mellett a másik fő tényező az, hogy segítségével az esetleges súlyos, akár halálos szövődmények elkerülhetőek. További előny, hogy nem fertőzünk tovább másokat (egy általános influenza szezonban a lakosság minimum 5-10 százaléka fertőződik meg az influenza vírussal, a kisgyermekeknek pedig akár 40 százaléka is megbetegedhet, hiszen a kisgyermekek életük első ilyen vírusával találkoznak, ezért sokkal fogékonyabbak rá).

Ha az oltás mellett döntünk: az influenza oltást azelőtt célszerű beszerezni, mielőtt az influenza támad. Bár ez az időszak már elmúlt, az október-novemberi hónapokban ideális beoltatni magunkat. Sok munkahelyen kérhető oltóanyag, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők pedig ingyenesen igényelhetik. De hogyan működik az oltóanyag? A betegség elleni immunitást az oltás beadásától számított 2-3 héten belül alakítja ki a szervezetünk. Mire az influenza járvány megérkezik már védettnek kell lennünk.

Felmerülhet a kérdés, hogyha tavaly már kapott valaki védőoltást, akkor miért kell beoltatni magunkat ismét. A válasz: egy adag influenza elleni oltás mindössze arra elég, hogy az ember szervezetében a rövid távú védekezéshez szükséges ellenanyagok termelődését kiváltsa. Az influenzavírusok folyamatosan mutálódnak, évente új vírustörzsek fejlődnek ki, emiatt a WHO kétszer ad ki ajánlást a vakcinák összetételére (februárban az északi féltekére, szeptemberben a déli féltekére vonatkozóan).

Akiknek ajánlott az oltás: krónikus megbetegedésben szenvedőknek, azoknak, akik hajlamosabbak a megfázásra, cukorbetegeknek, kismamáknak, csecsemőkkel naponta érintkező családtagoknak, az 50 év felettieknek, továbbá a fertőzésveszélynek fokozottan kitett helyeken dolgozóknak (pl. nővér, orvos, tanár).

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a védőoltás kerülendő, pl. ismert autoimmun betegség esetén. Ha mégis ragaszkodna valaki a védőoltáshoz, mindenképp konzultáljon előtte infektológussal (forrás: www.oltopont.hu).


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, influenza, védőoltás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: