Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: nincs fronthatás

Orvosmeteorológia: nincs fronthatás

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 17. hétfő, 11:50 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.xmemagazin.blogspot.huKép: www.xmemagazin.blogspot.huJelenleg sem markáns, sem gyenge fronthatás nem érvényesül, csak a párás, ködös, nyálkás idő rontja a közérzetet, és segíti elő a vírusok terjedését. A influenzavírus terjedése egyre aktuálisabb, és ahhoz hogy hatékony legyen a megelőzés, érdemes néhány információt megtudnunk róla.

Az influenza emberről emberre terjedő betegség, amelynek általában két nap a lappangási ideje és a tünetek első megjelenése után még 10 napig fertőz. Általában 5-7 napig tart, és magas lázzal, torok és fejfájással, izomfájdalommal, hidegrázással, étvágytalansággal, fáradékonysággal és rossz közérzettel jár. Majd ezután még egy hét lábadozási időszak következik.

A vírus főként légúton terjed elsősorban köhögéssel vagy tüsszentéssel, de egyszerűen kilélegzéssel is leginkább akkor, amikor a levegő nedves és hideg, vagyis ősszel és télen. Az influenza közvetlen testi kapcsolaton keresztül, vagyis érintéssel is továbbadható, például kézfogással. A kezekkel akkor is könnyen megfertőződhetünk, amikor az orrunkhoz vagy a szemünkhöz nyúlunk.

Csak a nagyon alapos, szappanos kézmosással lehet hatásosan védekezni a fertőzés ellen. Mindazonáltal a higiénés módszerekkel az influenza terjedését megakadályozni nem, csak korlátozni lehet. Mindezek miatt a nagyvárosokban gyakorlatilag lehetetlen megakadályozni az influenza járvány kialakulását, hiszen ahhoz az emberek egymással történő érintkezését kellene jelentősen korlátozni – például fel kellene függeszteni a tömegközlekedést.  Egy „szokásos” – tehát még nem járványos – influenza szezonban a lakosság minimum 5-10 százaléka fertőződik meg az influenza vírussal. A kisgyermekeknek akár a 40 százaléka is megbetegedhet, hiszen ők életük első vírusával találkoznak.
Forrás: www.oltopont.hu


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, járvány, influenza
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: