Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: ónos eső, csúszós utak

Orvosmeteorológia: ónos eső, csúszós utak

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 15. szombat, 15:18 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.index.huKép: www.index.huSzombaton főleg az Északi-középhegységben, de a Tiszántúlon, és a középső országrészekben is eshet ónos eső, így különösen figyeljünk a csúszós utakra, óvatosan és lassan közlekedjünk!

A ma hulló csapadék halmazállapota igen változékony országszerte. A dunántúli térségben főként eső esik majd, de néhány északi megyében (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg egyes részein) havazás is előfordulhat. Ónos eső sok helyen lehet: legnagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, továbbá a Tiszántúlon és Közép-Magyarországon is. Megerősödik a déli szél, napközben már szinte mindenhol fagypont feletti értékeket mérhetünk.

Ónos eső esetén arra kell különösen figyelni, hogy amibe egy esetleges csúszás esetén kapaszkodnánk, az is jeges, csúszós: emiatt könnyen szerezhetünk ficamodásos, rándulálos sérüléseket. Ha elesünk, gyakran használjuk reflexből támasztékként a kezünket, így a csuklótörés és a különböző alkari sérülések is megszaporodhatnak ma.

Aki teheti, ne üljön autóba ónos eső idején, mert ilyenkor a téli gumi sem tudja megakadályozni azt, hogy fékezés után akár métereket is csússzon tovább az autó. Próbáljunk meg előzékenyebbek és a szokásosnál türelmesebbek lenni egymással.

Idősebb rokonainkra fokozottan figyeljünk: lehetőség szerint ne mozduljanak ki a csúszós időben, hiszen az ő csontjaik törés, repedés esetén nehezebben és lassabban gyógyulnak.


Címkék: eső, humánmeteorológia, orvosmeteorológia, csapadék, ónos eső
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: