Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A fehér karácsony esélyei (elemzés)

A fehér karácsony esélyei (elemzés)

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 12. szerda, 15:38 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.szallas.huKép: www.szallas.hu

 

Közeledik karácsony napja, és egyre több embert foglalkoztat, hogy vajon idén szép havas tájra ébredhetünk-e az ünnepek alatt. Az alábbi cikkben a mostani előrejelzési modellfuttatások eredményei alapján próbálunk meg választ adni erre a kérdésre.

 

 

 

 

1. ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) modell előrejelzése:

1. Ábra: Előrejelzett heti hőmérsékleti anomália, 2012. december 17-23. Forrás: www.met.hu1. Ábra: Előrejelzett heti hőmérsékleti anomália, 2012. december 17-23. Forrás: www.met.hu

Az 1. Ábra a várható hőmérsékleti anomáliát mutatja 2012. december 17 és 23 között. Az anomáliatérképek azt mutatják meg nekünk, hogy az előrejelzett paraméter milyen értékekkel tér el az átlagosan mérttől. Ebben az esetben az átlagértékek az ECMWF modell klíma 18 éves adatsorából származnak. A térképen látszik, hogy Európa középső, déli és nyugati részein sem várható komoly eltérés a megszokottól, Nagy-Britanniában azonban kissé zordabb idő, míg Skandinávia területén és a keleti régiókban pár fokkal hidegebb idő várható. A vizsgált időszakban hazánk nagyrésze felett az ilyenkor szokásos hőmérséklet várható, az átlagosnál kissé alacsonyabb értékek a keleti országrészben lesznek jellemzőek (az országos átlagos havi középhőmérséklet decemberben az 1971-2000 közötti időszak homogenizált, interpolált adatai alapján 3- -4 fok. Forrás: www.met.hu)

2. Ábra: Előrejelzett heti csapadék anomália, 2012. december 17-23. Forrás: www.met.hu2. Ábra: Előrejelzett heti csapadék anomália, 2012. december 17-23. Forrás: www.met.hu

 

A következő térképen a csapadék anomália előrejelzést láthatjuk az előbb vizsgált időszakra (2012. december 17-23.). Jelentős változás Európa-szerte, így hazánkban sem várható. Skandinávia és Ázsia északnyugati részén némileg szárazabb, míg a Földközi-tenger térségében kissé csapadékosabb időjárásra számítunk. Hazánkban decemberben 40 mm az átlagos havi csapadékösszeg (az 1971-2000 közötti időszak homogenizált, interpolált adatai alapján. Forrás: www.met.hu).

 

 

2. GFS (Global Forecast System) modell előrejelzése:

 

3. Ábra: Előrejelzett hőmérséklet 2012. december 24-re3. Ábra: Előrejelzett hőmérséklet 2012. december 24-re

 

A 3. Ábrán a GFS modell által előrejelzett hőmérsékleti viszonyok láthatóak 2012. dec. 24-ére. Az egész ország területén a fagyponthoz közeli hőmérsékleti értékek lesznek jellemzőek ezen előrejelzés alapján, ami a csapadék halmazállapotának előrejelzését igen megnehezíti. Inkább a déli régiókban kúszik 0 fok fölé a hőmérő higanyszála, az ország többi részén gyenge fagy várható.

 

 

4. Ábra: Előrejelzett csapadék 2012. december 24-re4. Ábra: Előrejelzett csapadék 2012. december 24-re

 

 

A következő térképen azt láthatjuk, hogy mennyi csapadékot jelez előre Szenteste napjára a GFS modell. Az ország nagyrészében ezen a napon száraz idő várható, de a mostani előrejelzések szerint Karácsonyt megelőzi olyan időjárási helyzet, ami 10 mm körüli csapadékot eredményez. Ha  ez valóban bekövetkezik, és nem szökik túl magasra a hőmérséklet, akkor van esély arra, hogy a megmaradó hó miatt fehér karácsonyunk legyen.

 

5. Ábra: Előrejelzett szél 2012. december 24-re5. Ábra: Előrejelzett szél 2012. december 24-re

 

 

 

Karácsonyt megelőző időszakban 22-e körül megerősödik a szél, de ez 24-ére mérséklődni látszik. Jellemzően a Dunántúlon lesz kicsit élénkebb a légmozgás.

 

 

 

 

3. Diagramos ábrázolás:

1. Diagram: Budapestre előrejelzett paraméterek, 2012. dec. 12-20.1. Diagram: Budapestre előrejelzett paraméterek, 2012. dec. 12-20.

 

 

Az első diagramon látható, hogy Budapesten 15-e körül várható először, majd 18-19-e körül második hullámban havazás. A szél 15-én reggel élénkül meg, a hőmérséklet napi középértéke pedig emelkedő tendenciába kezd.

 

 

 

2. Diagram: ensemble-diagram Budapestre, 2012. dec. 12-28.2. Diagram: ensemble-diagram Budapestre, 2012. dec. 12-28.

 

 

 

Az enseble futtatás is megerősíti a következő napokban történő erős felmelegedést, és az ünnepek előtti csapadéksáv átvonulását. Vegyük azonban figyelembe, hogy az idő előrehaladtával a különböző tagok már igen nagy szórást mutatnak, így konkrétabb előrejelzést a későbbiekben, az új modelleredményeket figyelemmel kísérve készíthetünk majd.

 

 

 

Összességében az mondható el, hogy 24-ére száraz időjárást jelez előre a GFS, de Karácsonyt megelőzi egy csapadékosabb időszak. Kemény hideg nem várható a jelen előrejelzések szerint, de ha a hulló csapadék szilárd halmazállapotú lesz és a hőmérséklet nem kúszik fagypont fölé, akkor van esély a fehér karácsonyra.

Kövesse figyelemmel naponta frissülő veszélytérképünket, ahol régiókra bontva láthatja a fehér karácsony esélyét!


Címkék: előrejelzés, elemzés, karácsony, havazás, december
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: