Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: hidegfront jellegű hatások érvényesülnek

Orvosmeteorológia: hidegfront jellegű hatások érvényesülnek

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 12. szerda, 11:02 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.magicfairywings.comKép: www.magicfairywings.comMa hazánk felett markáns front nincs jelen, de a hideg légtömeg beáramlása miatt hidegfront jellegű hatások érvényesülnek.

Szerdán keleten borult idő várható, többfelé újabb havazással. Az ország nyugati részén azonban hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap és csak elszórt hószállingózás alakulhat ki. Délutánig erős, néhol viharos lehet a szél, mely a havas tájakon további hófúvásokat okozhat. Bizonyára már mindenki elővette a télikabátot, meleg ruházatot és a bélelt cipőt, de nézzük most meg, hogy mi a helyzet a szabadon maradt területekkel.

Sokan lehetőség szerint igyekszenek elkerülni a sapka használatát, pedig a fej melegen tartása nagyon fontos még akkoris, ha csak kis időre szaladunk ki a szabadba. Ha reggel sapka nélkül indulunk útnak, akkor a kapun kilépve 20-30 fokos hőmérsékletcsökkenés éri közvetkenül a bőrünket. Az fejbőrben lévő hajszálerek hirtelen öszehúzódnak, és ez gyakran jelentkezik, nagyobb eséllyel kezd el hullani a hajunk. Akiket érzékenyen érint a reggel gondosan megkomponált frizura deformálódása, használjon kapucnit, mert az is sokat számít.

Másik fontos kiegészítő ruhadarab a sál. Ha gondosan körbetekerjük a nyakunkat egy jó meleg sállal indulás előtt, akkor megelőzhetjük a torokgyulladás kellemetlen érzését.

Végül pedig ne felejtsük el a kesztyűt, ami védi a kezünket a kiszáradástól, és a kirepedéstől. Ez azért fontos, mert ezeken az apró sebeken keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók a szervezetünkbe. Aki notórius kesztyű-elvesztő, az ne vegye le tömegközlekedési eszközön a kesztyűjét, mert leszálláskor tuti kiesik az öléből.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, hideg, megelőzés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: