Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: a vérnyomás és az időjárás kapcsolata

Orvosmeteorológia: a vérnyomás és az időjárás kapcsolata

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 10. hétfő, 11:33 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.tienshoni.huKép: www.tienshoni.huA hideg levegő és a vérnyomásunk változása között kapcsolat van: általánosan télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb az átlagosnál. De miért van ez így?

Az emberi szervezetre a leginkább negatív hatással a hideg légtömegek beáramlása és a téli fagyos, borongós időjárás van. Ennek következtében a véredények összehúzódnak, elsősorban a bőrben lévő kapillárisok (a véredény a keringési rendszer azon része, amely a vért szállítja a testen keresztül. Három fajtája az artéria, a véna, és a kapilláris). Így a véráramlás elsősorban a mélyebben lévő erekben zajlik, és a vérnyomás a levegő hőmérsékletével ellentétes irányba fog változni: télen magasabb lesz, nyáron a melegben pedig alacsonyabb.

Ha valaki hipertóniában (magas vérnyomás) szenved, érdemes télvíz idején természetes vérnyomáscsökkentőket alkalmazni, pl. gyógyteakeveréket medvehagymából, fagyöngyből és galagonyából (ezek a növeények egyenként is rendelkeznek vérnyomásstabilizáló hatással).

A megnövekedett vérnyomás a szivet jobban leterheli, ami hatással van a teljes keringési rendszerre, és főleg az időseknél, a szívbetegeknél és a migrénben szenvedőknél okoz tovább panaszokat. Érelmeszesedés esetén az erek összehúzódása trombózishoz vezethet, ezért erre hidegebb időben különösen figyeljünk oda!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, időjárás, vérnyomás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?