Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: tippek influenza megelőzésére II.

Orvosmeteorológia: tippek influenza megelőzésére II.

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 5. szerda, 11:56 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.decidetostayfit.comKép: www.decidetostayfit.comAz első részben már olvashattatok pár alapvető hasznos tudnivalót az influenza elkerülése érdekében, íme a folytatás!

Ha immunrendszerünket kellőképpen megerősítjük, akkor hiába a nagyobb kockázat - állni fogjuk a vírusok támadását. Erre jó módszer a mozgás, mégpedig főleg az állóképességet nővelő mozgásformák, pl: a triatlon sportjai (úszás, biciklizés, futás). Napi fél órás kocogás/futás rendkívüli mértékben fejleszti a keringési rendszert, és jó kondícióban tart. Nem utolsó sorban pedig nagyon jó alakformáló hatása is van, ami a téli plusz kilók ellen jól jöhet.

Aki nem szeret az autók között biciklizni, zöld területen pedig nincs módja tekerni, annak jó lehetőség a spinning. Edzőtermi környezetben, zenére biciklizünk többedmagunkkal, melyet edző koordinál. Érdemes kipróbálni több fajtáját is: a videocyclinget, ahol a falra kivetített mozgókép imitálja azt, mintha a szabadban tekernénk, vagy a spinracinget, ahol karerősítő mozdulatok is társulnak a biciklizéshez. Kimerítő mozgásforma, de kíméli az ízületeket és fejleszti az izomzatot. Utána egy jó szaunázással ellazíthatjuk megfáradt izmainkat, és a méreganyagok egy része is távozik belőlünk.

Az úszás a három mozgás közül a legkímélőbb, mégis nagyon hasznos. A spinningnél kevésbé intenzívebb, de minden izmot megmozgat, és nyugtató hatása is van. Akik ízületi kopásban szenvednek, vagy korábbi sérülésük nem tesz lehetővé erősen terhelő sportokat, azoknak kifejezetten ajánlott. Viszont ha sűrűn járunk úszni, figyeljünk a bőr megfelelő hidratálására, mert nagyon könnyen kiszáradtat. Minden alkalommal használjunk úszószemüveget is, mert a fertőtlenítős víz irritálja a szemet.


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, sport, triatlon, szauna
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?