Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A fehér mikulás esélyei - 2. rész

A fehér mikulás esélyei - 2. rész

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 4. kedd, 11:55 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.mukori.huKép: www.mukori.hu
Közeledik Mikulás napja, és ezzel a tippjáték vége. Az alábbiakban az új modellfuttatások eredményét mutatjuk be az érdeklődőknek és azoknak, akik még nem tippeltek!

1. ábra: a GFS modell 2 m-es hőmérsékleti futtatása 2012. december 6-ára1. ábra: a GFS modell 2 m-es hőmérsékleti futtatása 2012. december 6-ára

A GFS jelenlegi futtatása szerint délután kissé fagypont alatti hőmérsékletek várhatóak december 6-ára az ország egész területén: -1 - -3 fok. Az esti óráktól tovább hűlhet a levegő, a hőmérő higanyszála ekkor -5 fok környékén áll majd. Kora reggel kisebb hóesés lehet, de déltől elvékonyodik a felhőzet. Estére viszont ismét beborul majd az ég.

 

2. ábra: a GFS modell csapadék térképe 2012. december 6-ára2. ábra: a GFS modell csapadék térképe 2012. december 6-ára

A 2. ábrán az látható, hogy december 6-án az országban számottevő csapadék nem várható. Az északi területeken lehet gyenge hóesés, hószállingózás, és az esti óráktól pedig a délnyugati részekben lehet 1 cm-t nem meghaladó hó.

 

3. ábra: a NOGAPS modell csapadék térképe 2012. december 6-ára3. ábra: a NOGAPS modell csapadék térképe 2012. december 6-ára

 

Egy másik modell, a NOGAPS megerősíti, amit a GFS modellnél is láthattunk: a nyugati, északnyugati területeken várható kevés csapadék, mely halmazállapota nagy valószínűséggel hó lesz.

 

4. ábra: diagram Budapest időjárásáról 2012. december 4-124. ábra: diagram Budapest időjárásáról 2012. december 4-12

 

A következő diagramon látható, hogy 6-ától a relatív nedvességben csökkenő tendencia veszi kezdetét, vagyis egyre szárazabb lesz a levegő. Budapestre erre a napra csapadék nem várható. A szél délutántól megélénkül, késő estére pedig megerősödik. A légnyomás emelkedni fog.

 

5. ábra: ensemble-diagram Budapest időjárásáról 2012. december 5-195. ábra: ensemble-diagram Budapest időjárásáról 2012. december 5-19

 

Nagy biztonsággal megállapítható, hogy Budapesten 6-án nem lesz csapadék, és a hőmérséklet csökkenésnek indul. Országszerte reggel akár -10 fok is lehet, délutánra ez az érték -1 - 3 fokra mérséklődik.

Országos havazás december 6-án tehát nem várható, csak 1 cm-t nem meghaladó gyenge hóesés az ország nyugati régiójában.


Címkék: előrejelzés, havazás, hideg, mikulás, tippjáték, tél
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?