Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: tippek az influenza megelőzésére I.

Orvosmeteorológia: tippek az influenza megelőzésére I.

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. december 3. hétfő, 10:43 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.unicef.huKép: www.unicef.hu
A mostani hideg, nyirkos levegő nemcsak a komfortérzetünket csökkenti, hanem a vírusok terjedését is elősegíti. Bár még az influenzajárvány nem tört ki, érdemes elébe menni a dolognak, és megfelelően felkészíteni a szervezetünket a támadásra: íme néhány tipp a betegeskedés elkerülése érdekében.

Az első - és lefontosabb - tényező, hogy naponta többször, legalább étkezések előtt és amikor hazaérkezünk mossunk alaposan kezet! Használjunk melegvizet, és szappant, és a törölközőt sűrűn cseréljük le. Nyilvános helyeken inkább papírtörlőt vagy kézszárítót használjunk, ugyanis a sokszor használt nedves törölköző biztos baktériumforrás. Használhatunk kézfertőtlenítő törlőkendőket vagy zselét is, ha éppen nincs a közelünkben mosdó.

Fontos továbbá, hogy ne a levegőbe köhögjünk és tüsszentsünk, hiszen így baktériumok milliói kerülnek a szabadba, ahol zsúfolt helyeken egyszerre több embert is megfertőzhetünk. Tegyünk ilyenkor a szánk elé zsebkendőt, ami felfogja a baktériumok nagyrészét. Sajos rossz szokás a használt zsebkendőket sokáig tartogatni. Nos, elég jó módszer a megelőzésre, ha megválunk tőle amikor az időszerűvé válik - ennek elbírásása egyéni, de járvány idején legyünk szigorúbbak magunkkal.

A kimerült szervezet könnyebben lebetegszik, így tanácsos a megszokottnál kicsit többet aludni, és lassítani a megszokott rohanó tempón. Kipihenten a közérzet is javul, és hatásosabban vesszük fel a harcot a kórokozókkal szemben.


Címkék: humánmeteorológia, megelőzés, orvosmeteorológia, influenza
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: