Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Szuperhold lesz éjszaka - látjuk vajon?

Szuperhold lesz éjszaka - látjuk vajon?

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. március 19. szombat, 16:57 | Módosítva: több mint 7 éve

SzuperholdSzuperholdEgy egészen különleges csillagászati jelenség lesz ma este: a szuperhold. Kérdés, hogy vajon láthatjuk-e, vagy mindent eltakarnak a sűrű esőfelhők?

A Hold pár perc múlva, 17:59-kor kel, és vasárnap hajnalban, 05:10-kor nyugszik. Ebben az intervallumban a szokásosnál nagyjából 15 százalékkal nagyobbnak, és 30 százalékkal fényesebbnek láthatjuk majd a Holdat, mint általában. Ennek az az oka, hogy szuperholdat figyelhetünk meg, amiről akkor beszélünk, ha a Hold éppen akkor jár a Föld-közeli pontjánál, amikor telihold van.

Látni fogjuk?

A legfrissebb előrejelzések szerint a Nyugat-Dunántúlon várhatóan éjjel 23-24 óra körül már elvékonyodhat a felhőzet annyira, hogy megfigyelhessük ezt a nem mindennapi eseményt. Az ország nagy részén azonban továbbra is erősen felhős, vagy borult lesz az ég, sőt hajnalig-reggelig további eső, zápor, havas eső várható (az Esztergom-Nagykanizsa vonaltól délkeletre) - így nem sok esélyünk lesz gyönyörködni a Holdkorongban...

 


Címkék: felhők, hold, eső, zápor, előrejelzés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?