Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Szánkóval vagy esernyővel érkezik idén a Mikulás?

Szánkóval vagy esernyővel érkezik idén a Mikulás?

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. november 27. kedd, 14:44 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Mai cikkünkben a december eleji lehűlés és havazás bekövetkezésének valószínűségét, erősségét latolgatjuk. Több meteorológiai modell futtatása is rendelkezésünkre áll, természetesen nem, vagy csak részben megegyező eredményekkel, vegyük hát sorra a legfontosabbakat!

1. ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) modell előrejelzése

1. ábra: 850 hPa-os szintű hőmérséklet és nyomástérkép, 2012. december 4.1. ábra: 850 hPa-os szintű hőmérséklet és nyomástérkép, 2012. december 4.

Az első előrejelzési térképünkön az ECMWF modell 850 hPa-os nyomási szintre vonatkozó hőmérséklet- és nyomáselőrejelzését láthatjuk december 4-ére. Eszerint egy alacsony nyomásközpontú képződmény széle érinti majd országunkat, melynek központja tőlünk D-DK-i irányban helyezkedik el. A hőmérséklet -4 - -8 fok között alakul, ami a felszínen fagypont körüli értékeket eredményez majd. A másik irányból, É-ÉNY felől viszont fokozatosan egy  hidegebb légtömeg áramlik be az országba, így ezekben a régiókban valószínűleg ez a hatás és az alacsonyabb hőmérsékleti értékek dominálnak majd.

2. ábra: Heti hőmérsékleti anomália előrejelzés, 2012. december 3-9. (www.met.hu)2. ábra: Heti hőmérsékleti anomália előrejelzés, 2012. december 3-9. (www.met.hu)

A 2. ábra a várható hőmérsékleti anomáliát mutatja 2012. december 3-9. között. Az anomáliatérképek azt mutatják meg nekünk, hogy az előrejelzett paraméter milyen értékekkel tér el az átlagosan mérttől. Ebben az esetben az átlagértékek az ECMWF modell klíma 18 éves adatsorából származnak. A térképen látszik, hogy a vizsgált időszakban hazánk nagyrésze felett az ilyenkor szokásos hőmérséklet várható. Európa É-i térségében azonban negatív anomália figyelhető meg, tehát abban a térségben az átlagnál hidegebb lesz. Pozitív anomáliák is megjelennek leginkább Európa D-i részén. Magyarország időjárását valószínűleg inkább a tőlünk északra levő folyamatok befolyásolják majd.

3. ábra: Heti csapadék anomália előrejelzés, 2012. december 3-9.  (www.met.hu)3. ábra: Heti csapadék anomália előrejelzés, 2012. december 3-9. (www.met.hu)

A következő térképen a csapadék anomália előrejelzést láthatjuk az előbb vizsgált időszakra (2012. december 3–9.). Azt láthatjuk, hogy Skandinávia és Nagy-Britannia területén az átlagnál szárazabb, Európa déli térségeiben pedig az átlagnál csapadékosabb időjárás várható. Hazánk felett ezen a térképen sem mutatkozik eltérés az anomáliában, tehát az ilyenkor megszokott csapadékmennyiséggel lehet számolnunk. A csapadék a hőmérsékleti viszonyok miatt inkább hó, vagy havaseső lesz.

 

2. GFS (Global Forecast System) modell előrejelzése

4. ábra: 2 m-es hőmérséklet előrejelzés, 2012. december 4.4. ábra: 2 m-es hőmérséklet előrejelzés, 2012. december 4.

Ezidáig még csak egy modell előrejelzését vizsgáltuk meg, nézzük most a soron következő időjárási modell, a GFS térképeit, diagrammjait!
A 4. ábrán a 2 méteres hőmérséklet 2012. december 4-ére várható alakulását látjuk. Eszerint az ország egész területére -10 fok körüli értékek várhatóak. Ha ehhez csapadékhullás párosul, akkor annak halmazállapota szilárd lesz. Tőlünk É-ra, Litvánia fölött komolyabb lehűlés várható, ott -20 fokot jelez előre a GFS, Európa déli részén pedig az előrejelzés szerint maradnak a fagypont körüli értékek.

 

5. ábra: Budapestre vonatkozó előrejelzés, 2012. november 27. - december 4.5. ábra: Budapestre vonatkozó előrejelzés, 2012. november 27. - december 4.

A következő diagramon különböző meteorológiai paraméterek (nyomás, szél, hőmérséklet, nedvesség, csapadék) változását kísérhetjük figyelemmel 2012. november 27. és december 4. között. Jól látszik, hogy a nyomás csökken egészen november 29 éjjelig, majd növekedési tendenciát jelez előre a modell. Ez a diagram jelzi a hidegbetörést, ami ezekre a napokra várható. A szél gyenge vagy mérsékelt marad, azonban december 3-án estére komolyabb erősödés valószínű. A hőmérséklet december első napjaitól kezd erősen csökkenni, a napi maximumok is csak 1-3 fokig emelkednek majd. A relatív nedvesség december 2-a után picit csökken, így kevesebb eséllyel hull majd csapadék. Egyébként csapadék ebben az időszakban 5 mm alatt várható, melynek hamazállapota eleinte eső, majd december elejétől hó lehet.

 

6. ábra: Budapestre vonatkozó enseble előrejelzés, 2012. november 27. - december 11.6. ábra: Budapestre vonatkozó enseble előrejelzés, 2012. november 27. - december 11.

A 6. ábra egy ensemble diagramot mutat 850 hPa-os magassági szint hőmérsékletére, és a csapadékra. Ezen “ellenőrizhetjük” az előbb leírtak bekövetkezésének valószínűségét. A diagramon 2012. november 27-től december 12-ig láthatóak a futtatások, de nagy biztonsággal csak december első napjáig látunk, a bizonytalanság a későbbiekben túl nagy. Ezen egy gyenge melegedés mutatkozik kevés (3 mm alatti) csapadékkal, melynek november 29-én szakad vége: átlag 5 fokos lehűlés valószínű, mely a talajon 5 fok körüli maximumokat, és kevéssel fagypont alatti minimumokat sejtet. A csapadék itt is megjelenik, néhány futás 5-10 mm közötti csapadékot jósol, de ennek valós


3. NOGAPS (Navy Operational Global Atmospheric Prediction System) modell előrejelzése

7. ábra: Csapadékmennyiség előrejelzése, 2012. december 2.7. ábra: Csapadékmennyiség előrejelzése, 2012. december 2.

Végül nézzük meg, hogy egy harmadik modell mit mond a közeljövő időjárásáról. A 7. ábra a december 2-ra előrejelzett csapadékmennyiséget mutatja. Tőlünk északra, Lengyelország és Németország területén száraz levegő valószínű, délen viszont akár 10-15 mm csapadék is hullhat. Hazánk a két térség között helyezkedik el, az ország nyugati részére maximum 2 mm, a keleti részére pedig 5 mm alatti csapadékot vár a NOGAPS

 

8. ábra: 850 hPa-os hőmérsékleti előrejelzés, 2012. december 2.8. ábra: 850 hPa-os hőmérsékleti előrejelzés, 2012. december 2.

Az utolsó térképen a 850 hPa-os szintű hőmérséklet előrejelzést látjuk 2012. december 2-ra. Itt némileg magasabb értékeket látunk, mint amit eddig: 0 és 4 fok közötti hőmérsékletet jelez a modell, ami 5-8 fok körül alakul majd a felszínen, de ezt az értékeket jelentősen befolyásolhatja a levegő rétegzettségének alakulása.


A jelen állás szerint tehát a legvalószínűbb Mikulás napján a fagypont alatti minimum havazással kísérve, melynek mennyisége nem haladja meg az 5 mm-t.
 

 


Címkék: , mikulás, modell, havazás, előrejelzés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: