Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Mi a különbség az orvosmeteorológia és a humánmeteorológia között?

Mi a különbség az orvosmeteorológia és a humánmeteorológia között?

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2012. november 25. vasárnap, 14:29 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Kép: www.saidaonline.comKép: www.saidaonline.comSok embernek nem világos a két fogalom közti különbség, és szinonimának használják a köznapi nyelvben. Pedig a két szó korántsem ugyanazt takarja, nézzük meg részletesebben a kettő közötti különbséget!

Bizonyára mindenki ismeri a "nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar" mondást, és valahogy így van ez ebben az esetben is: az orvosmeteorológia a humánmeteorológia egy része, ami az időjárás és a betegségek kapcsolatát vizsgálja, azon belül is főként a frontok vonulásához kapcsolható egészségügyi változásokat. Egy markáns frontátvonulás néhány betegségre fokozhatja a hajlamot, vagy akár konkrétan tünetet is idézhet elő. Tegyük azonban hozzá, hogy egy tünet megjelenésénél igen nehéz egyértelműen bizonyítani, hogy azt kizárólag az  időjárás váltotta ki, ezért többnyire csak befolyásoló tényezőként emlegetjük.

Vannak azonban már elérhető kutatási eredmények, melyek azt bizonyítják, hogy egyértelmű kapcsolat van az alábbiak között:

  • mellkasi fájdalom szindróma és a nyomásváltozás,
  • magasabb szinten lévő hőmérsékleti érték és a vesegörcs, illetve a bőrgyulladás, és
  • a magasabb szinten lévő hőmérsékletváltozás és a heveny szívelégtelenség, illetve a színinfarktus között.

Az orvosmeteorológia témakörébe tartozik az asztmásoknak és az allergiásoknak hasznos légszennyezettség-, illetve pollenjelentés is.

De térjünk most át a humánmeteorológia fogalmára! Itt már nem csak betegségek és az időjárás kapcsolata az elsődleges, hanem az embert teljes egészként vesszük figyelembe. Ezt egy egészséges ember számára is hasznos lehet figyelemmel kisérni, mivel a humánmeteorológia kiterjed a közérzet és a hangulat időjárással kapcsolatos hatásaira. Informálódhatunk a hőérzetről, a sugárzási hatásokról, és arról, hogy mely helyzetek váltanak ki bennünk pl. erős stresszérzést. Ezeken felül olyan élettani hatásokat is vizsgál, mint hogy milyen kapcsolat áll fenn a szülések beindulása és a hireten időjárásváltozás között.


Címkék: orvosmeteorológia, humánmeteorológia, különbség
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?