Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Délibáb és gyöngyházfényű felhők

Lexikon: Délibáb és gyöngyházfényű felhők

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. szeptember 23. vasárnap, 18:02 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Lexikonunk következő részében két újabb érdekes jelenség hátterével foglakozunk: délibáb és gyöngyházfényben irizáló felhőket ismerhetjük meg.

Gyöngyházfény az égenGyöngyházfény az égenGyöngyházfényű felhők

A közepes magasságokban megjelenő felhőkön színes foltok kisebb-nagyobb csoportja alkotja a gyöngyház színezetet. Hasonló a halo jelenségekhez, itt is a vízcseppeken megtörő fehér fény szóródik. A parányi, egyforma vízcseppek teszik legjobban láthatóvá a jelenséget, rendszerint kék, vörös és zöld színben, szabálytalan alakzatként tündököl. A Hold fénye is produkálhat ilyen képet, bár ez sokkal halványabb, mégis a sötétben jobban kivehető. Ritkán fordul elő, de télvíz idején gyakoribb.

 

Délibábos ég alatt kolompol Kiskunságnak száz kövér gulyájaDélibábos ég alatt kolompol Kiskunságnak száz kövér gulyája

 

Délibáb

A fény ilyenkor különböző sűrűségű és hőmérsékletű rétegen hatol át. Fordított állású, torzított, sokszor nagyított, látszólagos kép jelenik meg egy távolabbi tárgyról. Gyakori fajtája az alsó állású, mely akkor keletkezik, ha a felszín erősen felmelegedett. Többnyire sivatagokban szokott előfordulni, de hideg vízfelszín felett is gyakori. Hazánkban a Hortobágyon, vagy a Balatonnál találkozhatunk ezzel a jelenséggel.

 

 

Ha készítettetek már ilyen képeket, és szívesen megosztanátok, akkor várjuk a fotókat az info@koponyeg.hu címre, később a cikk galériájában közzétesszük. Köszönjük.

 


Címkék: lexikon, felhők, fénytörés, délibáb
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: