Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Média: Előrejelzéseink beválásáról

Média: Előrejelzéseink beválásáról

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. március 9. szerda, 10:09 | Módosítva: több mint 7 éve

a 15 napos...a 15 napos...Sokakban, sokszor felmerül a kérdés: vajon mennyire megbízható a Köpönyeg.hu előrejelzése? Most lehull a lepel...

A Köpönyeg.hu fő profilja a 15 napos időjárás-előrejelzés, mely a kezdetek kezdetén még sokak szerint merész vállalkozásnak tűnt, azóta azonban naponta közel 150 000 ember figyeli, és szervezi mindennapi életét a prognózisokhoz. Igaz már létezik a konkurens oldalán ennél hosszabb távú előrejelzés is, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat egyszerűen csacsiságnak nevezett, mi ezt nem kommentáljuk.

Sok embert érdekel, hogy mennyire válnak be a 10 napnál hoszabb távra szóló előrejelzések, hiszen például nyaralás  tervezésekor jó előre látni, hogy mikorra foglaljuk le a szállást, és vigyünk egyáltalán fürdőruhát, vagy egész nap pulcsiban járjuk majd a múzeumokat?! Már a Köpönyeg.hu indulásakor is - és azóta folyamatosan - elérhető a gyakran ismételt kérdések között a 3. felvetés: Mennyire pontos az előrejelzés? A válaszunkban pedig több hivatalos méréseken alapuló táblázatot találunk, mely alapján megállapítható, hogy a köpönyeg előrejelzései 2-3 rosszabb esetben 4 fokos eltéréssel beválnak. De nézhetünk egy korábbi napot is, ha vizsgálni akarjuk a megbízhatóságot: tegnap Budapesten +4 fokot mért az OMSZ hálózata, nos mi február 22-én, azaz 15 nappali a vizsgált nap előtt +5, március elsején, azaz 7 nappal a vizsgált nap előtt pedig +4 fokot jeleztünk. Ez 15 napos távolságban 1 fokos eltérés mindössze.

ma éppen 77%...ma éppen 77%...Persze a szöveges előrejelzés jobb felső sarkában található beválási esély mindig tájékoztat minket, hogy mennyire bevállalható a jövőkép. Az a szám a modellfutások szórása alapján kerül meghatározásra, azaz minél nagyobb az egyes időjárási modellek, illetve azok futásainak szórása, annál kisebb lesz az előrejelzés beválási esélye is, így a diákon látható számokat mindig ennek tükrében kell értelmezni, és ennek megfelelően tervezni életünket.

És, hogy mi a sikerünk titka? A Köpönyeg.hu a híresztelésekkel ellentétben nem csupán a GFS modell számításai szerint készíti előrejelzéseit, hanem szerződéses partnerünk, a wetterzentrale.de valamennyi rendelkezésre álló modell-inputjait figyelembe veszi.

Egy bizonyos: a jövőt soha nem fogjuk tudni megismerni, de törekedni fogunk arra, hogy ne a múzeumokban töltsétek az időt...

Márciusi tippjátékunk kérdése az, hogy lesz-e ebben a hónapban +20 fok, vagy ennél melegebb? Ebben a cikkben is találhattok segítséget, figyeljétek az előrejelzést, a beválási esélyt, és tippeljetek!


Címkék: előrejelzés, modell, beválási esély, tudomány, OMSZ, Országos Meteorológiai Szolgálat, média
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: