Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Végre jön a tavasz!

Végre jön a tavasz!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. március 8. kedd, 08:03 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

végre...végre...Az egy héttel ezelőtti cikkünkben azt ígértük, hogy mától jön a meleg... És jön a meleg! A hétvégén már 10-15 fok is lehet, támad a tavasz! Végre...

Igaz, még hideg a reggel, és ezen a ragyogó napsütés sem sokat segít, azért az érzés már megvan mindenkiben és a friss előrejelzések is megnyugtató információkkal szolgálnak minden tavaszvárónak: a hét végéig a magasban 15 fokos melegedés várható, beköszönt az igazi kora tavasz.

Ma a sok-sok napsütés mellett főleg északon megnövekedhet a felhőzet, de csapadék nem lesz. Holnap is gyönyörű napsütésre van kilátás, és megkezdődik - nem csak a magasban - számunkra is érezhetően a felmelegedés, már 5-8 fok közötti értékeket mérhetünk. Csütörtökön egy gyenge melegfront hatására átmenetileg borongósabb lehet az idő, záporeső is kialakulhat. A felhősebb idő ellenére tovább erősödhet a nappali felmelegedés. Péntekre csökken a felhőzet, átveszi a főszerepet újra a napsütés, és többfelé 10 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála!

A hosszú hétvége is jól kezdődik: szombaton folytathatjuk a D-vitamin készletünk feltöltését, ebben segítségünkre lesz a szikrázó napsütés. Eső nem lesz, igazi kiránduló időre számíthatunk. A délnyugati, déli szél megélénkülhet. Vasárnap már gyakrabban megnövekedhet a felhőzet, de eső, zápor inkább csak estétől lehet. Tovább élénkülhet a déli szél, néhol erős lökések is lehetnek. A jelenlegi számítások szerint hétfőn borongós idő lehet szórványos esőkkel, záporokkal. Kissé csökkenhet a hőmérséklet.

...jön a tavasz...jön a tavasz

 

A lényeg, hogy jön a tavasz: lassan-lassan búcsúzhatunk a sapkáktól, sálaktól, miközben József Attila sorait szavalva élvezzük a napsütés melegét:

Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel -
a mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!

És vajon lesz +20 fok, vagy annál melegebb márciusban? Tippeld meg, és ha Neked kedvez a szerencse egy időjárás-állomást nyerhetsz!

 


Címkék: hőmérséklet, tavasz, napsütés, melegedés, március, D-vitamin
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?