Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Víz, víz, víz...

Víz, víz, víz...

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 10. hétfő, 09:00 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

Belvízvédelmi készültségBelvízvédelmi készültségAz elmúlt napok enyhe időjárásának hatására az Alföldön elolvadt a karácsonyi 10-15cm-es hó, mely tovább rontotta az amúgy is súlyos belvízhelyzetet. A következő napokban sem számíthatunk jelentős javulásra, a hegyekben további olvadás várható, emellett eshet is…

Az olvadás miatt egyre súlyosabb a helyzet az Alföldön, jelenleg 86 km-en van harmadfokú árvízvédelmi készültség, és több mint 1000 km-en első, illetve másod szintű fokozat szerint védekeznek a vízügy szakemberei. A legrosszabb helyzet a Pusztaecseg-Őzesi 10 km-es szakaszon van. Jó hír, hogy a Tisza középső szakaszán fokozatosan apad a folyó vízszintje, így némi javulás várható.

Belvízvédelmi készültséget 69 szakaszon kellett elrendelni, ebből 13 szakaszon harmadfokú a védelmi fokozat. Abony, Cegléd, Kunszentmárton, Orosháza, Makó és Szeged térségében harmadfokon kell lépéseket tenni a megnövekedett talajvíz miatt, a katasztrófa-sújtotta térségekben többeknek el kellett hagyniuk otthonukat.  Sok helyen pincéket öntött el a sok-sok víz, homokzsákos védekezésre számos helyen szükség van. A mezőgazdasági területek is víz alatt vannak, a belvíz főleg az őszi vetésű gabonában okoz komoly károkat.

Sajnos az előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, ugyanis a következő napokban nyugat felől nedves levegő érheti el a Kárpát-medence térségét, és ha a délkeleti tájakon nem is várható jelentős csapadék, a Tisza vízgyűjtő területén a hétvégéig komoly mennyiségű eső hullhat, a Kárpát-medence 2000 méter feletti területein még havazhat is.

Napokig tartó száraz időszak a hét végétől nagyjából 20-áig lehet, ekkor csökkenhet a vízzel elöntött területek aránya és a belvizes területen élők kicsit fellélegezhetnek.


Címkék: árvíz, talajvíz, olvadás, eső, belvíz
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?