Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Tölcsérek földön, vízen, levegőben...

Lexikon: Tölcsérek földön, vízen, levegőben...

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. augusztus 22. szerda, 19:09 | Módosítva: több mint 5 és fél éve

Heves zivatarfelhőhöz társulhatHeves zivatarfelhőhöz társulhatTölcsérek nem csak felhő alatt, vagy a talajon alakulhatnak ki, néhány érdekesség ezekről a forgó mozgást végző képződményekről...

Tuba, tornádó

Heves zivatarfelhő aljából indul lefelé, a talaj felé, amíg nem éri el a felszínt tubáról, ha eléri, tornádóról beszélünk. Nagy sebességgel mozgó légörvény, belül a szélsebesség megközelítheti a 480 km/h-t. Általában pár percig tartanak, de szélsőséges esetben pár óráig is pöröghetnek. Útjuk során általában jelentős pusztulást hagynak maguk után. A legtöbb tornádó azonban „szelídebb”, pár másodperc élettartalmú és 50 km/h-nál gyengébb a szele.

 A tornádó mozgása szabálytalan, ezért nehézkes megmondani, hogy felénk tart-e. Lenyűgöző, csodálatos jelenség, de vigyázzunk vele, mert pusztító is lehet!

Boszorkánytölcsér

Portölcsér, vagy porördög akkor keletkezik, ha nagyon meleg van, és a Föld felszíne annyira felmelegszik, hogy melegebbé válik a levegőnél. Az ilyen hőmérséklet-különbség miatt miniatűr ciklon vagy poroszlop jön létre. A levegő áramlása felemeli a port, a növényeket, így portölcsér jön létre. A porördögnek nincsen semmiféle kapcsolata konvekciós felhőzettel - szemben a tornádókkal.

A porördögben a szélsebesség 50 és 200 km/óra között változhat. A portölcsér kiterjedése 0,5 m-től több száz méter magasságig terjedhet. Akár fél órán át is táncolhatnak a mezőn.

szelíd portölcsér az M5 mellettszelíd portölcsér az M5 mellettVízoszlop

Tavak és óceánok felett keletkező légörvények, kialakulásuk első jele, hogy a víz felszíne elsötétedik, ahol az örvénylő levegő megzavarja a felszínt. A víztölcsér görbült pálya mentén lassan mozog, átlagos élettartalmuk körülbelül 15 perc. Vízfelszín felett is kialakulhat tornádó, ilyen történt például 1972. május 19-én Balatonfüred közelében, a Balaton felett.

Várjuk a cikkhez kapcsolódó képeket a kepek@koponyeg.hu e-mail címünkre. Köszönjük!

 


Címkék: Balaton, meteorológia, zivatar, tornádó, lexikon
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: