Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Forróság - rekordok!

Forróság - rekordok!

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. június 20. szerda, 08:37 | Módosítva: több mint 6 éve

Jön forróság!Jön forróság!Péntek éjfélig hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos, a mentőket az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották, és a napi melegrekordok is megdőltek kedden.

Az országos tiszti főorvos harmadfokúra, hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította korábban kiadott riasztását. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok feletti középérték valószínű, ez "fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében" - emelték ki.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. A mentőszolgálat munkatársai - a korábbi tapasztalatok alapján - attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség - jegyezte meg.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy melegben ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni. Az UV-B sugárzás elleni védekezésként a szakemberek azt ajánlják: délelőtt 11 és délután 3 óra között aki teheti, ne tartózkodjon tartósan a napon, a szabadban mindenki óvja a bőrét napvédő krémmel, a fejét védje kalappal, a szemét pedig napszemüveggel.

A nagy kánikulában kedden az országos és a budapesti napi melegrekordok is megdőltek; Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 Celsius-fokot mértek. Ma is megdőlhetnek a melegrekordok, hiszen délután 37 fokos forróság sem kizárt.

Egyes köztereken, vasútállomásokon, illetve vonatokon ivóvizet osztanak, sok helyen párakaput állítottak fel, és locsolókocsikkal hűtik az utakat.
   
mti


Címkék: hőség, hőségnap, napsütés, nyár, melegrekord
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: