Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A Vénusz a Nap előtt...

A Vénusz a Nap előtt...

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. június 5. kedd, 06:07 | Módosítva: több mint 6 éve

space.comspace.comSzerda hajnalban különleges jelenséget figyelhetünk meg, 2004. után ismét Vénusz-átvonulás lesz. Ne nézzünk a Napba, csak biztonságos szemüveggel!

Soha ne nézzünk a Napba, csak biztonságos szemüveggel, de az ívhegesztéshez használatos tizenhármas fokozatú hegesztőüvegek is megfelelnek a célnak - hangsúlyozta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára az MTI-nek a Vénusz-átvonulással kapcsolatban, amely szerdán hajnalban lesz megfigyelhető a keleti féltekén, így Magyarországon is.

Legközelebb:

thunderbolts.infothunderbolts.infoA legutóbbi Vénusz-átvonulás 2004. június 8-án volt, a következőre pedig százöt évet kell várni, 2117. december 11-én következik be, de akkor csak az eleje lesz látható Magyarországról.

"Az idei átvonulás során a Vénusz útja a Nap előtt 6 és fél órán át tart a belépéstől, amikor a bolygó sötét korongja megjelenik központi csillagunk keleti peremén, egészen a kilépésig, amikor a másik oldalon elhagyja azt" - magyarázta Mizser Attila.

Közlése szerint nagyon fontos a megfelelő szűrők használata az átvonulás megfigyelésekor. Az 1999-ben vásárolt, fémes felületű napfogyatkozásnéző szemüvegek, amennyiben karcolásmentesek, továbbra is alkalmasak a szabadszemes megfigyelésekre. A fénycsökkentő hatású, sötét felületű szemüvegek nem biztos, hogy teljes védelmet nyújtanak a napfény káros sugarai ellen. Távcsöves megfigyelés esetén megfelelően gőzölt üveg- vagy fóliaszűrőt kell használni, a jelenség megfigyelésének további biztonságos módja a kivetítés.

Vénusz-átvonulás...Vénusz-átvonulás..."Ha egy papírlapra távcsővel kivetítjük a Napot, biztonságosan figyelhetjük a jelenséget, ráadásul így egyszerre többen is szemlélhetik a Vénusz-átvonulást - mondta az MCSE főtitkára. - Még védőfelszereléssel se nézzünk hosszú ideig a Napba, 5-10 másodperces szemlélődés után tartsunk néhány perc szünetet. Magyarországról csak az utolsó órát és a kilépést lehet megfigyelni. A látványosság napkeltekor már zajlik, és helyi idő szerint 6.55-kor ér véget, azaz kicsivel több, mint két órán át láthatjuk a Vénusz csöppnyi korongját a Nap fényes arca előtt" - mondta a főtitkár.

A forgatókönyv:

Az átvonulás Magyarországról látható "forgatókönyve" szerint a Vénusz belülről érinti a Nap peremét, ezután a bolygó korongjának egyre kisebb darabja látható a központi csillag szélén. Ekkor mintha egy sötét "híd" kötné össze a Napot és a Vénuszt, mintha a csillag magához "húzná" a bolygót. Ezt követően a Vénusz teljesen elhagyja a Napot, a két égitest korongja kívülről érintkezik egymással.

"A kilépés lesz számunkra a jelenség legérdekesebb része, mert ekkor különös fényjelenségeket figyelhetünk meg. A Nap hátulról világítja meg a Vénuszt, s így távcsöves megfigyelés során egy keskeny gyűrű formájában láthatjuk a bolygó légkörét" - ismertette a csillagász.

Mikor?

Magyarország különböző pontjai között túl nagy eltérés nem lesz, bár az ország északkeleti csücskében 4:30-kor kel a Nap, míg délnyugaton 5:02-kor.

Milyen idő lesz reggel?

A legfrissebb adatok szerint is csupán az ÉK-i tájakon lehet változóan felhős az ég. Az ország nagy részén - úgy tűnik - gyönyörködhetünk a nem mindennapi látványban, hiszen kevés felhő takarhatja a Napot, és a Vénuszt.

A Magyar Csillagászati Egyesület önkéntesei az ország számos pontján várják szerda hajnalban az érdeklődőket, a megfigyelőhelyek listája az MCSE honlapján olvasható ((http://www.mcse.hu).

forrás: mti


Címkék: tudomány, csillagászat
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?