Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Nincs klímaváltozás az Alpokban!

Nincs klímaváltozás az Alpokban!

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. május 25. péntek, 14:21 | Módosítva: több mint 6 éve

az Alpok...az Alpok...Alpokban eddig nem fokozódtak az időjárási szélsőségek - derítették ki osztrák kutatók. Sőt, az utóbbi évtizedekben csökkent a hőmérsékletingadozás.

 A bécsi Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) kutatói annak jártak utána, hogy a klímaváltozás miatt gyakoribbá váltak-e az Alpokban a szélsőséges időjárási események. Bár a hegységben a globális átlagnál nagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet, az elmúlt 250 évben évszakonként és éves szinten nem fokozódott a meleg-hideg és száraz-nedves időjárás közti ingadozás mértéke, ráadásul az ember által erősen befolyásolt elmúlt harminc évben mért adatok változatossága sem tér el a korábbiakétól.

Hosszú távon a hőmérséklet, csapadék és légnyomás változatosságát két hosszú hullám jellemzi, amelyek mintegy százévente ismétlődnek - derül ki a European Physical Journal című szaklapban megjelent tanulmányból. Az éghajlat ezek szerint változatosabb (szeszélyesebb) volt az elmúlt két évszázad közepe tájt, és kevésbé változatos (nyugodtabb) az évszázadok elején és végén. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat, lehetséges, hogy az óceánokkal való kölcsönhatásra vezethető vissza.

Az eredmények biztos sokak számára meglepőek - közölte Reinhard Böhm, a kutatás vezetője a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Gyakran hallani például, hogy nincsenek már átmeneti évszakok, a tavaszt és az őszt, de a nyarat és a telet is egyre inkább szélsőséges hőmérsékletingadozások jellemzik. A tanulmány azonban egyértelműen kimutatta, hogy ez - legalábbis az Alpok területén - nem így van...

forrás: mti


Címkék: meteorológia, tudomány, klíma
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: