Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Itt vannak a fagyosszentek!

Itt vannak a fagyosszentek!

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. május 12. szombat, 16:11 | Módosítva: több mint 6 éve

fagyhat is a talajon...fagyhat is a talajon...A népi hagyomány idén is beigazolódik, a mai hidegfront 15 fokos lehűlést hoz magával...

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25). a közös elnevezése. A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul, a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A néprajzi lexikon szerint a várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették.

Ami az idei beigazolódást illeti: vasárnap már csak 10 és 17 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, és nagyjából szerdáig-csütörtökig 20 fok alatt maradhat a délutáni órákban várható érték. Kedden, illetve szerdán reggel pedig igen alacsonyra süllyedhet a hőmérséklet, néhol talajmenti fagy is lehet (általában 2 és 9 fok közötti minimumok lehetnek).

forrás: wikipedia
 


Címkék: meteorológia, népi megfigyelések, népi, eső, csapadék, szokás, zápor
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: