Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Látványos felhőképződmények

Látványos felhőképződmények

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. április 16. hétfő, 17:15 | Módosítva: több mint 6 éve

A felhők is tudnak furcsa, látványos alakzatot ölteni. Mindenkinek van biztos olyan élménye, amikor kifeküdt a mezőre, rétre vagy csak a kertben a földre, és nézte a felhőket, hogy ez egy nyuszi vagy ufó, esetleg saját képzeletünk szüleménye lakozik a habos-babos alakzatban. Pár különleges felhőalakzatot kiemelünk a lexikon következő részében, és felelevenítjük a felhőosztályokat.


A fotósok egyik kedvenc felhőjeA fotósok egyik kedvenc felhőjeKorábban már megjelent egy cikkünk a felhők osztályozásáról, milyen magas, középmagas vagy alacsony szintű felhők léteznek, most azonban néhány felhőcsoda hátterét ismerjük meg közelebbről…

Altocumulus lenticularis (lencse alakú felhők)

A neve furcsa, de nem kell megijedni, mindenki ismeri és biztos látott is már lencse alakú felhőt, ugyanis erről van szó. Ezek a középmagas felhők, melyeket nagy valószínűséggel éveken keresztül ufóknak néztek, néha meglepő alakot öltenek a fényképészek nagy örömére. A szél, amikor egy hegycsoport felé fúj, akkor a szélvédett oldalon gyakran hullámot képez. Ez általában láthatatlan, kivéve amikor magas a nedvességtartalom a hullámok taréjánál , akkor a szél feltámadásánál ezek a lencse, vagy ufó alakú felhők jönnek létre. A hegyvonulatok szabálytalanságából és a szél erejének magasságbeli váltózásából adódóan, többnyire különböző méretet és alakzatot öltenek.

origo.hu, Ködhullám a Bakonybanorigo.hu, Ködhullám a Bakonyban

Kelvin-Helmholtz féle hullámok

Elnyúló, vízszintes spirálformájú, általában magas szintű felhő, mely képződése után viszonylag rövid idő alatt feloszlik. A szél különleges nyíróhatására jön létre, amikor két különböző sebességű légréteg mozog egymás felett, mely hatására örvénylés jön létre. Ez az örvénylés válik láthatóvá, ha megfelelő nedvesség is van a környezetében.

 

 

 

Mammák(mammatus)FelhődudorokFelhődudorok


A zivatarfelhőkhöz társulnak, fehődudorokból állnak, melyek a viharfelhők üllőjének alsó részéről lógnak alá. A vihar folyamán a meleg és nedves felszálló légáramlatok a magasban horizontálisan kiterjednek a felhőmentes, hidegebb övezet fölé. A két légtömeg között hőmérsékletből adódóan labilitás jön létre, mely hatására leáramlás keletkezik. Ennek eredményeképp majdnem szimmetrikus dudorok alakulnak ki az üllő alatt, melyek nagy kiterjedésű területet boríthatnak. Általában nagyon heves vihart vagy veszélyes tornádót jelez előre.

Üllő (incus)
A felhők királyának is nevezik, amikor a zivatarfelhő tetején kialakul az üllőhöz hasonló alakzat. A tornyosodó gomolyfelhő egyre magasabbra tör, és a troposzféra határában akadályba ütközik, mely hatására már függőlegesen nem tud terjeszkedni, ezért horizontális irányba hódít teret. Ekkor jön létre az üllőhöz hasonló alakzat.

Zivatarfelhő tetején mindig süt a napZivatarfelhő tetején mindig süt a nap

Fejfedő (pileus)

Akkor jön létre, amikor a cumulonibus tetején az erős feláramlás magával ragad egy kisebb légtömeget, melyet tovább tol felfelé. A kisebb légtömegben lévő vízgőz kondenzálódik, ezért megjelenik egy fejfedő formájú, elnyújtott pelyhes felhő a zivatarfelhő tetején.


Továbbra is várjuk a felhős képeket az info@koponyeg.hu címre, melyet később a cikk galériájában közzéteszünk.

Köszönjük a szép képeket B. Laurának és Bálint Rezsőnek!

A facebook oldalra töltött fel felhős képet Glusica Erzebet és Karajos Zsolt, Nekik is köszönjük!


Címkék: felhők, lexikon, zivatar, szél
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: