Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Elsötétül a Lánchíd és az Eiffel-torony

Elsötétül a Lánchíd és az Eiffel-torony

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. március 31. szombat, 11:27 | Módosítva: több mint 6 éve

ma este, a Föld Órája!ma este, a Föld Órája!Száznegyvenhét országból kétmilliárd ember jelezte, hogy csatlakozik a Föld órája mozgalom szombat esti rendezvényéhez, amikor egy órára a világ számos pontján kialszanak a mesterséges fények, kikapcsolják az elektromos berendezéseket. Magyarországról 81 település jelezte részvételét az akcióban.

A 2007-ben Ausztráliából indult Föld órája elnevezésű akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: tavaly 133 ország csatlakozott a kampányhoz és olyan világszerte ismert épületek borultak sötétbe, mint a kínai nagyfal, a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota, a római Colosseum és az Empire State Building.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a résztvevőkhöz intézett üzenetében hangoztatta: közösen egy fényesebb jövőért teszünk, amikor szombaton mindent elsötétítünk.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) Magyarország honlapja szerint hazánkban 81 település, 410 intézmény és vállalat, valamint 4980 magánszemély regisztrált a Föld órája honlapon, vállalva, hogy szombat este egy órára lekapcsolják elektromos berendezéseiket.

A mostani akcióban Miskolc és Nyíregyháza és pályázik a Föld órája fővárosa elnevezésre, a megtisztelő titulust az a település nyeri el, amelynek lakói a legnagyobb számban csatlakoznak a Föld órája mozgalomhoz.

Szombat este a lezárt Lánchídról figyelhetik meg az elsötétedő Budapestet az érdeklődők a WWF rendezvényén. Az esti fél kilences kezdet előtt, 7 órától a pesti hídfőnél Fábián Juli - vállalásához híven - élő koncertet ad. Az énekesnő már korábban közölte, ha 60 magyar település csatlakozik az eseményhez, akkor a lekapcsolás előtt élő koncertet ad a Lánchíd tövében.

A lekapcsolási ceremónián sok ismert ember lesz jelen, köztük Kulka János, Demcsák Árpád, Aczél Réka, és Juhász Árpád. Pontban 20:30-kor kialszanak a fények és elkezdődik a WWF Föld Órája. A hatvan perc sötétség alatt számos program várja a résztvevőket, lesznek tűzzsonglőrök, afrikai dobosok és fénygraffiti is. A színpadon pedig egy biciklivel működtetett DJ pult szolgáltatja majd a zenét. A kerékpár az emberi energiát alakítja át elektromos árammá, a generált energia pedig egy akkumulátort tölt fel, amelyre a sötétség órájában egy DJ pultot kapcsolnak a szervezők.

A Lánchíd teljes egészében le lesz zárva, így a Széchényi István tértől a Clark Ádám térig az eseményen résztvevők szabadon sétálhatnak, és gyönyörködhetnek az elsötétült városban. A főváros teljes díszkivilágítását lekapcsolják, elsötétül majd a Lánchíd mellett a Budai Vár, a Parlament és a Duna Korzó is.

A hazai csatlakozó települések – melyeknek száma már most meghaladta a hetvenet - is vállalták a hatvan perc sötétséget, kialszanak az egri bazilika, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház és a tatabányai Turul emlékmű fényei is.

MTI, WWF


Címkék: környezetvédelem, tudomány, média
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: