Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Bolond idő - bolondok napjáig

Bolond idő - bolondok napjáig

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. március 29. csütörtök, 17:19 | Módosítva: több mint 6 éve

viharos szél vasárnap estigviharos szél vasárnap estigVasárnap április 1-je, azaz bolondok napja - és az idő is mintha megbolondult volna, még napokon át viharos lehet a szél.

Csütörtökön hidegfront érte el hazánk térségét, melynek hatására viharossá fokozódik az ÉNy-i szél, több helyen 80-90 km/h-s széllökéseket mértünk. Pénteken és szombaton újabb hidegfrontok érkeznek, szórványos esőkkel, záporokkal.

A szél pedig változatlanul erős, főleg a Balaton és a Főváros térségében viharos lesz, néhol 90-100 km/h-s lökések is lehetnek. Az ÉNy felől érkező hűvös levegő vasárnapra érezteti majd jelentősebben hatását, ekkor lesz olyan hely az országban, ahol délutánra sem emelkedik 10 fok fölé a maximum.

Azaz a hét hátralévő részében igazi bolondos idő várható, nem véletlenül közeledik a bolondok napja. Bár eredete nem tisztázott, a XV-XVI. századtól kezdve több országban is rendszeresen "ünneplik" a napot. Vélhetően a változékony bolond tavaszi idő adott okot a rendszerességére. Április bolondja az, akit április 1-jén átvernek. Idén a viharos szél mindannyiónkkal a bolondját járathatja...


Címkék:
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: