Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Csodaszép fénytörések 2

Lexikon: Csodaszép fénytörések 2

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. március 26. hétfő, 12:59 | Módosítva: több mint 6 éve

A lexikon következő részében két újabb csodálatos fénytörési jelenséggel ismerkedünk meg. Egyikük a legendákkal is övezett,  gyakori jelenség,  ahol eléri a felszínt, ott lehet keresni a manók elásott aranyát. A másik egy kísértetről elnevezett jelenség, és ha még nem találtátok ki, akkor lássuk pontosan miről is van szó.

Kettős szivárványKettős szivárvány

A szivárvány

Egy régi ír monda szerint a manók kincsüket a szivárvány lábánál ásták el. Ha Nap mögöttünk van, és előttünk a távolban esőfelhő látható, amiből esik az eső, akkor legnagyobb az esély a szivárvány megjelenésére. Néha másodlagos szivárvány is látható az elsődleges mellett, ilyenkor a megtört fény kétszer verődik vissza az esőcsepp hátsó részéről.  Az esőcseppek, mint sok milliónyi parányi prizma, megtörik a napfényt, szétbontják alapszíneire, és így jön létre a szivárvány.  Amikor a szivárvány az esőcseppre esik, legnagyobb része egyenesen áthalad rajta, de a szélén haladó fénysugár elhajlik és színeire bomlik, amelyet a hátsó határfelülete visszaver, így amikor a fény távozik az cseppből, már különböző színek formájában lép ki. A megtört fény a beesőhöz képest körülbelül 42 fokos szöget zár be. A különböző színek széles sávot alkotnak, a piros legkívül, az ibolyaszín pedig legbelül található. Megjelenése három tényezőtől függ: esőcseppek mozgása, Nap helyzete, és a megfigyelő helyétől, ezáltal két ember soha nem láthatja ugyanazt a szivárványt egyidejűleg.


A Brocken-hegyi kísértetKicsit mindkettő...Kicsit mindkettő...


A brockeni ködív jelensége bármelyik hegyvidéken észlelhető, nevét azonban a németországi Harz-hegységben található Brocken-csúcsról kapta, ahol először észlelte és írta le 1780-ban Johann Silberschlag. A ritka légköroptikai jelenség úgy áll elő, hogy a megfigyelő a saját árnyékát látja meg abban a felhőben, ami az alatta levő völgyben vonul el. Az árnyék fejrészét szivárvány veszi körül. Keletkezésekor a ködcseppeken vagy a felhő vízcseppjein összetevőire bomlik a fény.


Ha találkoztatok már ezekkel a jelenségekkel, esetleg lencsevégre is kaptátok várjuk a szebbnél szebb fotókat az info@koponyeg.hu címre. A legjobbakat később a cikk galériájában közzétesszük.

Zoli nevű kedves Olvasónkat megihlette a cikk, és a következő képet küldte el hozzánk.
Köszönjük szépen Neki!

(http://1.bp.blogspot.com/_Go2pG2QyVZU/TMWhV-C2nEI/AAAAAAAAG8Q/kj3y6nyniyg/s1600/800px-Brocken_Spectre_at_Peak_Korzhenevskaya.jpg)


Címkék: megfigyelések, fénytörés, szivárvány, lexikon
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?