Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Csodaszép fénytörések

Lexikon: Csodaszép fénytörések

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. március 21. szerda, 16:17 | Módosítva: több mint 6 éve

Lenyűgöző, amikor a Nap vagy a Telihold körül fénygyűrű jelenik meg, aki már találkozott vele biztos, hogy megállt és csak csodálta a jelenséget. A fénykoszorú a halojelenségek csoportjába tartozik, lássuk hát a hátterét.

NaphaloNaphalo
Halonak nevezzük például azt a jelenséget, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres gyűrű jelenik meg. Akkor képződik, amikor a Nap sugarai megtörnek az apró jégkristályokat alkotó magas szintű felhőzeten, például cirrus vagy cirrostratuson. Fénytörés, vagyis a fény elhajlása következik be, amikor két különböző közeg határán halad át a fény, például levegőből a felhőt alkotó jég vagy vízcseppecskén. A jégkristályok jelenlétében történő fénytörések alkotják a halokat, ha vízcseppen törik meg a fény, akkor látszik szivárvány.

A felhőkben a jégkristályok hatszög alapú lapok, oszlopok vagy dendridek (csillag alakúak) lehetnek. A legtöbb halo akkor keletkezik, amikor a felhőt alkotó jégkristályok hatszögletűek vagy oszlop alakúak.  A fénytörés eredményeképp jön létre részben az a körgyűrű, mely 22 fokos szög alatt látható a Nap vagy a Hold körül.

A jelenségnek számos fajtája van, mely nagyban függ, hogy a felhő milyen alakú jégkristályokat tartalmaz, a Nap beesési szögétől és több más paramétertől is.  A halo jelenségek közül a leggyakoribb a 22 fokban látható körgyűrű a Nap vagy a Hold körül.

Másik hasonló, de némileg ritkább megjelenési formája a melléknap (parhelion) vagy napkutya néven ismert jelenség. Ilyenkor a Nap mindkét, vagy csak egyik oldalán jelenik meg pontszerű fényforrás, mely általában fehér, de szivárványszínű is lehet.


Ha találkoztatok már ezekkel a jelenségekkel, esetleg lencsevégre is kaptátok, várjuk a szebbnél szebb fotókat az info@koponyeg.hu címre. A legjobbakat később a cikk galériájában közzétesszük.

 


Címkék: hold, halo, lexikon, felhők, nap
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: