Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Idén korán jön a nyuszi

Idén korán jön a nyuszi

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. március 20. kedd, 08:14 | Módosítva: több mint 6 éve

közeleg a húsvétközeleg a húsvétTavaly csak április 24-én, idén már április 8-án ünnepeljük a húsvétot. Hogyan számítjuk ki, hogy mikor jön a nyuszi?

A 325-ben megtartott niceai zsinat határozata értelmében húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap. A  tavaszi napéjegyenlőség - az a nap, amikor a Föld mindkét féltekén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik – éppen ma reggel (március 20-án) 6 óra 14 perckor következett be.

A következő telihold pedig április 6-án 21:19-kor várható. Azaz április 6-i holdtöltét követő első vasárnap lesz húsvét ünnepe. Tavaly jóval később, április 24-én tartottuk Krisztus feltámadásának napját. Jövőre aztán még korábban, 2013. március 31-én festhetjük a hímes tojásokat.

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, hiszen a Biblia szerint Jézus a keresztrefeszítés után harmadnapon (húsvétvasárnap) feltámadt, és ezzel megváltotta a világot. Azonban nemcsak a keresztények ünneplik: szerte a világban a tavaszvárás, a szép idő eljövetelének ünnepe. Természetesen idén is részletes előrejelzéssel jelentkezünk majd a nagyhéten, húsvét előtt...


Címkék: tavasz, tudomány, meteorológia, melegedés, lexikon, húsvét, idő
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?