Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Elérte az országot a napvihar - sarki fény lehet (13:36)

Elérte az országot a napvihar - sarki fény lehet (13:36)

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. március 8. csütörtök, 13:29 | Módosítva: több mint 6 éve

foto: NASAfoto: NASA
Ezekben a percekben éri el a Földet egy erős napvihar, mely zavart okozhat az elektromos hálózatokban és műholdas rendszerekben. Ha az időjárás is engedi, éjszaka sarki fényt figyelhetünk meg!

Öt év elteltével a legnagyobb napvihar érkezett ma a Földre, mely az elektronikus és elektromos rendszerek zavarát, valamint a sarki fények erősödését válthatja ki. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) becslései szerint az óránkénti 6,4 millió kilométerrel száguldó anyag magyar idő szerint délután 1 órakor (éppen ezekben a percekben) éri el a Földet.

A vihar masszív napkitöréssel kezdődött a hét elején, mely a Naptól távolodva fokozatosan nőtt, tágulva, mint hatalmas szappanbuborék. A feltöltődött részecskék eme hatalmas felhője zavart okozhat az elektromos hálózatokban, a műholdakban és a GPS-szolgáltatásokban, különösen az északi területeken. A vihar látványos sarki fényeket is generálhat a pólusoktól az elvártnál sokkal távolabb. Várjuk a képeket a Facebook oldalunkra, vagy az info@koponyeg.hu-ra, köszönjük!

napkitörésnapkitörésA NASA szondáinak adatai alapján a március 6-i két koronakitörés a Földet és Marsot is érinti, valamint számos űrszondát, többek között a Messengert, a Spitzert és a STEREO-B-t.

A vihar része a Nap természetes, 11 éves ciklusának, mely az előrejelzések szerint jövőre éri el csúcspontját. A napviharok nem veszélyesek az emberre, de megzavarhatják a technológiát. A 2002-es legutóbbi csúcs alatt a kutatók kiderítették, hogy a globális helymeghatározó rendszer (GPS) védtelen a napkitörésekkel szemben.

A Nap kedd este produkált kitörést, amelynek legészlelhetőbb hatásai csütörtökön érkeznek meg a bolygóhoz, azonban a szakemberek szerint egészen péntek reggelig fennállhatnak. Csütörtök reggel a szakemberek még nem érzékelték a vihar hatásait, ám egyes műholdaktól az alacsony energiájú részecskék arányának emelkedését rögzítették.

sarki fény lehet ma éjszaka (foto: AP Hírügynökség)sarki fény lehet ma éjszaka (foto: AP Hírügynökség)A NASA adatai szerint a Nap március 6-án produkálta jelenlegi ciklusának egyik legerősebb kitörését, mely X 5,4-es besorolást kapott. Ez a második legnagyobb kitörés - a 2011. augusztus 9-i X 6,9-es után - azt követően, hogy a csillag aktivitása a szoláris minimum alatt, 2007 elején relatíve lecsökkent. A naptevékenység erősségét ötfokú skálán mérik (A, B, C, M, X). Az egyes osztályok között tízszeres a szorzó. A legerősebbek az X-kitörések, melyek globális zavarokat okozhatnak. Az X osztályú kitörések számának jelenlegi növekedése a Nap természetes, 11 éves ciklusának részét képezi. A ciklus során az aktivitás eléri a szoláris maximumot, mely a kutatók szerint 2013 második felére várható.

Március 6-án, egy órával később ugyanazon régió újabb kitörést produkált, mely X 1,3 besorolást kapott. Az X1 ötödakkora mértékű, mint az X5-ös kitörés.

forrás: NASA/hirado.hu


Címkék: sarki fény, tudomány, média
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: