Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: anticiklon

Lexikon: anticiklon

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. március 6. kedd, 13:21 | Módosítva: több mint 6 éve

Nyáron jellemzően napos, télen inkább a ködös, borongós idő jut eszünkbe az anticiklon hallatára. Valójában mi jellemzi a magas nyomású területeket, nos, erre tértünk ki lexikonunk következő részében.

Kék égboltKék égboltAz anticiklon magas nyomású terület, ahol a tengerszintre átszámított légnyomás meghaladja az 1015 hPa-t. A levegő ezen a területen leszálló mozgást végez, egyre melegebbé és szárazabbá válik, a folyamat eredményeképp a felhők eltűnnek.  Így lehetséges, hogy a műholdképeken jellemzően felhőmentes ez a térség. Helyi hatások dominálhatnak az anticiklon térségében, időjárási frontokat nem tartalmaz.

Nyáron
Közvetlenül a földfelszín felett lévő levegőréteg meleg és száraz, így napsütéses idő jellemzi kék éggel.

Nappal: hőmérséklet gyorsan emelkedik a közvetlen napsütésben. Az éjszaka és hajnalban képződött harmat és köd gyorsan elpárolog. Délután folyamán viszont záporok, zivatarok kialakulásának kedvez.
Éjszaka: A tiszta égbolt lehetővé teszi, hogy a talaj kisugárzása akadálytalanul távozzon, ennek következtében a hőmérséklet rohamosan csökken, köd, harmat képződhet.

Télen
A föld és a levegő a felszín közelében  hideg. A tiszta, kék ég elősegítené, de az alacsony napmagasság miatt a levegő már nem tud felmelegedni, így marad az alacsony nappali hőmérséklet.

Nappal: A hőmérséklet lassan emelkedik gyenge téli napsütésben. Tartósan fennálló anticiklon esetén a pára vagy a köd egész nap megmaradhat.
Éjszaka: Föld hője gyorsan elvész a tiszta ég miatt, a levegő hőmérséklete rohamosan csökken, a nedvesség  köd és pára formájában kicsapódik. Hóval borított felszín felett extrém alacsony hőmérsékleteket mérhetünk.

Blocking
Amikor tartósan anticiklon tartózkodik egy terület felett, azt nevezzük blockingnak. Mivel télen a napsütés annyira gyenge, néhány nap után a hőmérséklet nem emelkedik jelentősen, ezért marad a ködös, borongós, hideg idő egész nap, jellemzően ez volt a helyzet tavaly novemberben.


Címkék: lexikon, anticiklon, meteorológia
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: