Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Űzzük el a telet!

Űzzük el a telet!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 22. kedd, 10:47 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

hess innen tél!hess innen tél!A sok-sok reménykedő, tavaszváró kérdés hatására - miután az előrejelzések továbbra sem kecsegtetőek - ráklikkeltünk a Köpönyeg fesztivál rovatára és már tudjuk a megoldást!

A hosszú és hideg tél után egyre elkeseredettebb hangok szólalnak meg a telefon másik végén, egyre reménykedőbb betűk jelennek meg az e-mail üzenetekben: mikor lesz már tavasz? Nos, ha kinézünk az ablakon, még mindig gyenge hószállingózást láthatunk (főleg a közép-dunántúli területeken), ha pedig az előrejelzésre pillantunk, még mindig mínuszok röpködnek a természet ébredésére vágyó szemünk (és szívünk) előtt... Tegyük hozzá azonban, hogy a hétvégétől, ha lassan is, de megkezdődhet a felmelegedés, vasárnap már +5 fok fölé melegedhet a levegő - ami egyébként a sokéves átlagadatok alapján pont február végének megfelelő hőmérséklet.

A megoldást azonban megtaláltuk, listáztuk ugyanis a Köpönyeg.hu fesztivál rovatából a februári programokat, és egyből beugrott, mit kell tennünk: Űzzük el a telet! Kiváló alkalom erre a szegedi Dóm téren péntektől megrendezésre kerülő Téltemető, ahol is a hosszú téli napokat elűzendő, nagy hangoskodás és vidámság közepette egy hagyományőrző esemény rázza fel a szürke hétköznapokból Szeged városát. Hasonló rendezvény lesz Gyulán, ahol is Téltoló Farsangra várják a telet elűzni szándékozókat, egész hétvégén. Noszvajon Téltemető mulatság lesz, Veszprémben pedig már kezdetét veszi a Tavaszi Fesztivál.

Program tehát van, aki már nagyon várja a tavaszt, javasoljuk, hogy a fenti fesztiválokon hangos kiabálással és bulizással kezdjen a tél elűzésébe. Mi pedig a jövő héten (a téltemető programok után) a friss előrejelzésekkel megmutatjuk, hogy ez mennyire sikerült...


Címkék: tél, hideg, február, napsütés, fesztivál, program, sokéves, tavasz
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?