Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Napkitörés és sarki fény...

Napkitörés és sarki fény...

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. január 27. péntek, 14:33 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

NASA SDONASA SDONapkitöréskor - más néven fler - a Nap belsejéből nagy mennyiségű forró gáz távozik, mely lökéshullám formájában terjed a bolygóközi térben. A kilökődő anyag tartalmaz sugárzási energiát, de a Föld saját védelmi rendszere által a talaj közelébe minimális sugárzás érkezik.

Mérése
2012. január 23-i napkitörés hét éven belül a legerősebb volt. Létezik egy skála a napkitörések mérésére, hasonlóan a földrengések erejének meghatározására. A skála öt részből áll és tízesével növekszik, a legkisebb „A”,  majd „B”, „C”, „M”, a legerősebb jelölése „X”. A jelenlegi kitörés M8,7-es erősségű volt, tehát elég magasnak mondható.

Hatása
Jelentősen befolyásolja a kozmikus sugárzás Földre gyakorolt hatását, hogy a Nap mely részén történt a kilökődés, például, ha a Földdel ellentétes oldalon keletkezik napkitörés, akkor nem érinti a Föld légkörét. Viszont bolygónk felöli oldalról történő fler – mivel töltött részecskéket tartalmaz – jelentősen megzavarhatja az elektromos berendezéseket, így például a műholdakat, gps-t vagy a rövidhullámú rádiókat. Van azonban jótékony hatása is, ez pedig az űrszemét csökkenése. Ami nem hátrány, hiszen így például biztonságosabb az űrséta, vagy az űrállomások környezete is.

Maximum, minimum hol tartunk?Thilo Bubek, (natgeo)Thilo Bubek, (natgeo)
A napszél, bár kis mértékben, de egy nap folyamán is ingadozik, változik, a napkorona kitörések 11 éves periodicitással rendelkeznek. A következő maximum jövőre, 2013 nyarán várható. Erősebb naptevékenység idején napi 30-80 fler is előfordulhat.

Védelmi rendszer
Bolygónk mágneses mezeje és légköre védőburokként működik a sugárzással szemben. A magnetoszféra Nap felöli oldala hasonlóképpen néz ki, mint egy mágnes erővonalai, a sarkoknál a legvékonyabb, az ellentétes oldalon uszályként elnyúlik. Amikor a sugárzás érkezik a bolygónk felé a sarkok felé eltérülnek, és érintkeznek a Föld légkörével. Ha Napból érkező részecske találkozik bizonyos elemmel, akkor fénykibocsátás történik, amit sarki fénynek nevezünk.Andy Keen (natgeo)Andy Keen (natgeo)

Sarki fény
Ha a töltött részecske oxigénnel ütközik vörös vagy zöld, ha nitrogénnel, akkor kékes fény kibocsátás történik. Aurora az északi és a déli féltekén is kialakulhat, általában a 60. és 75. szélességi kör között jellemző, de ritkábban ennél kissé tágabb környezetben is megfigyelhető. Általában a zöldes szín a leggyakoribb. Ilyenkor készülnek ezek a látványos fényképek is…

Jövőre itt?
2003. november 20-án a szerencsések már megfigyelhették a sarki fényt Magyarország területéről. 2013-ban tetőzik a 11 éves periódus, az erős aktivitás miatt lehet, hogy Magyarországról is lehet majd látni a jelenséget…

forrás:
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120123-napfler-es-koronakitores-az-1402es-jelu-napfoltnal-a-kirobbant-reszecskefelhot.html
http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/01/26/het_eve_nem_volt_ilyen_heves_napkitores/
http://index.hu/tudomany/2012/01/24/egy_eros_napkitores_magneses_vihart_okoz_a_foldon/
http://news.nationalgeographic.com/news/2012/01/pictures/120125-solar-storm-auroras-northern-lights-earth-space-pictures/&ust=1327669615456716&usg=AFQjCNFJ6V_tmkSoxVwQQ8Er9wuLW0Ll0g


Címkék: tudomány, napkitörés, sarki fény
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?