Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Jön az orosz hideg!

Jön az orosz hideg!

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. január 24. kedd, 15:50 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

GEMGEMA következő napokban jelentős lehűlés várható, -15 fokos fagyok is lehetnek éjszakánként! Didergős napok jönnek!

A Kelet-Európai síkság felett elhelyezkedő magas nyomású terület a következő napokban fokozatosan erősödik (ECM jan. 28. 1055hPa) és dél felé húzódik. Ennek az óriási anticiklonnak a peremén Magyarország felé eleinte csak a magasban, majd az alsóbb légrétegekben (eleinte megkerülve a Kárpátok koszorúját) hideg, szibériai eredetű levegő érkezik hazánk térségébe. Több időjárási modell egészen zord folytatást víziónál, további lehűléssel (lásd a képet).

A szibériai hideg hatására fokozatosan visszaesik a hőmérséklet, nappal egyre inkább fagypont köré/alá csökken , az éjszakai lehűlés pedig egyre erősödik (-15, -10 fok).

A hideg levegő váltakozó nedvességtartalmú, így havazás, hózápor is előfordulhat elszórtan. Erre legnagyobb esély csütörtökön a keleti tájakon lesz, amikor is egy összeáramlás hatására főleg az Eger-Szeged vonalon hullhat 1-6cm-es hó. Az összeáramlást az NGP, a GFS, és a GEM modell is jelzi.

A hideg - több modellfutást is összevetve - várhatóan a jövő hét végéig kitart, melynek hatására visszaesik a baktériumok (influenza vírus) száma. Zord időre készüljünk, öltözzünk melegen, és fogyasszunk sok gyümölcsöt!


Címkék: hózápor, hidegfront, hideg, lehűlés, tél, zord nap
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: