Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Hol a tél?

Hol a tél?

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2012. január 9. hétfő, 15:07 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

Hol a hó?Hol a hó?Jogos a kérdés, hogy hol a tél, hiszen az elmúlt év utolsó hónapja igen enyhének mutatkozott, eddig a január is tavasziasnak mondható. Bár az év első hónapját tapossuk, mégis a hőmérséklet és a napsütés kora tavaszias időt idéz.

Novemberben szokott megérkezni az első hó, ami volt is meg nem is. A hónapban ipari havazás volt inkább, meg szitálás, zúzmarásodás és köd minden mennyiségben. Köszönhetően a blocking helyzetnek, ami jellemző volt egész novemberre. Vagyis hazánk felett egy tartósan fennmaradó anticiklon útját állta a frontoknak, amik a lehűlést vagy a csapadékot eljutatták volna.

Decemberben már jobb volt a helyzet, hiszen az áramlási mező túlnyomó többségben zonális volt. Gyors egymásutánban váltakoztak a meleg- és hidegfrontok. Havazott is, de inkább csak látványhó, vagy eső jellemzően. Ennek oka, hogy a december 2°C-kal melegebbnek ígérkezett a sokéves átlagnál. Nem egyszer lehetett +10°C körüli hőmérsékletet mérni az ország egyes területein.

És itt a január, bár nem lehet érezni, mert például a mai nap folyamán is a nyugati határszélen +8°C hőmérsékletet mérnek. Igaz, hogy a Dunától keletre a maximum nem haladja meg a +5°C-ot. A megmaradó hó is csak igen csekély hányadára jellemző az országnak, például az Északi-középhegység egyes területeire és a keleti határ keskeny sávja, mely a hétvégi havazásnak köszönhető.

Külföldön más a helyzet, a nagy havazás, lavinaveszély miatt sok sípályát nem vagy csak nehézkesen lehet megközelíteni Ausztriában.

Magyarországon egyelőre nem várható erős lehűlés. Az éjszaka és a holnapi nap folyamán egy front hatására újabb csapadékmező éri el hazánkat, a Dunántúlon inkább eső, havas eső, keleten hóra van kilátás. A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végére várható, hogy visszaesik a hőmérséklet, de ez még elég bizonytalan. Január van és bár enyhe az idő, de a télnek még koránt sincs vége, lehet még hó, erős lehűlés, csak ez még egyelőre várat magára…

 


Címkék: , tél, tavaszias
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: