Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Jöhet a havazás?

Jöhet a havazás?

Szerző: katicabogar | Publikálva: 2011. december 15. csütörtök, 10:42 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

Idén igen későn jön az első jelentős havazás, száraz november és enyhe december eleje után szombaton komoly esély mutatkozik a fehér csapadékra. Ma, csütörtökön helyenként jelentős mennyiségű esőre számíthatunk, de szombaton az újabb eső havazásba fordul majd át.Végre fehérbe öltözhet a tájVégre fehérbe öltözhet a táj

A szerencsésebbek ezen a télen már láttak hószállingózást, havazást, hiszen október 21-én megérkezett az első hó a magasabban fekvő hegycsúcsokra, bár ez igen vékony és rövid életű volt. A Győr környékén élők november 16-ára virradóan szintén havas tájra ébredhettek, de ez a „havazás” nem kapcsolódott fronttevékenységhez. Novemberben inkább a zúzmarás csapadék öltöztette fehérbe a tájat.

Legkorábban 1936-ban, már szeptemberben esett le az első hó, tavaly november 21-én hullott le. Két évvel ezelőtt, 2009-ben az első hó a Kékestetőn október 10-én érkezett.

Általában november második felében szokott megérkezni az első hó a síkvidékekre, a hegyekben pár héttel korábbra tehető ez az alkalom. Idén száraz volt a november és az enyhe a december eleje, hiszen nemritkán mérhettünk +10°C körüli értékeket.

Szombaton a kezdeti esőt egyre több helyen váltja fel havazás, bár az alacsonyabban fekvő területeken még nem marad meg tartósan. A magasabban fekvő helyeken megmaradhat néhány cm hó. Vasárnap egy-egy hózápor előfordulhat.


Címkék: havazás, havas eső, tél
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: