Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Részleges napfogyatkozás január 4-én

Részleges napfogyatkozás január 4-én

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 3. hétfő, 09:00 | Módosítva: több mint 6 éve

A fogyatkozással érintett területek időbenA fogyatkozással érintett területek időben
Január 4-én, kedden délelőtt közel 80%-os napfogyatkozás lesz, mely derült idő esetén Magyarország bármely pontjáról megfigyelhető lenne. Az időjárás azonban várhatóan nem ad esélyt arra, hogy az ország minden tájáról megfigyeljük ezt a gyönyörű eseményt.

Napfogyatkozásról akkor beszélünk, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenséget ennek az árnyéknak a területéről figyelhetjük meg. Lásd az animációt.

A Hold a napnál jóval kisebb, de mivel közelebb van, kedvező helyzetben (például mint 1999. augusztus 11-én) az egész Napot eltakarhatja, nem csak egy részét.

A részleges napfogyatkozás 8 óra után kezdődik, és 9 óra 25 körül éri el maximumát, azaz, ekkor a Nap majdnem 80%-át eltakarja majd a Hold. A fogyatkozás egészen 11 óráig eltart, így majdnem 3 órán át élvezhetjük az égi jelenséget.

Olyan komoly eseményekre, mint például az állatok viselkedésének megváltozása nem számíthatunk, de a fogyatkozás miatt a fényviszonyok szokatlan módon változhatnak. Ez természetesen hatással lesz a hőmérséklet emelkedésére is. A Nap 7 óra 30 perc körül kel, így fél óra alatt minimális melegedés várható, majd a fogyatkozás hatására stagnálhat a hőmérséklet, csak lassú melegedésre számíthatunk.

Fontos, hogy se megfelelő védelemmel rendelkező távcsővel, se szabad szemmel, se egyéb hétköznapi „felszereléssel” (floppy, kormozott üveg, etc.) ne nézzünk bele a Napba, ugyanis végzetes látáskárosodáshoz vezethet!

A jelenség megfigyelésére használható a napszűrő (figyelem az 1999-es napfogyatkozáskor vásárolt szűrőszemüvegeknek már elfáradt az anyaguk, ezeket ne használjuk!), vagy a vastagabb hegesztőszemüveg; de a legjobb, ha felkeressük a Magyar Csillagászati Egyesület szervezeteit, és profi szakemberek tudományos tartalmi aláfestésével szemléljük a jelenséget.

És akkor lássuk hol lesz esély a megfigyelésre: kedden reggel többnyire borult, párás, foltokban ködös lesz a levegő (főleg az északkeleti tájakon, illetve az éjszakai órákban derültebb nyugat-dunántúli tájakon várható sűrű köd). Nyugaton van esély arra, hogy a köd feloszlása után (vagy a ködfelhőzetből kiemelkedő bakonyi hegycsúcsok tetejéről) megfigyelhető legyen a fogyatkozás. A hőmérséklet reggel -13 és -5 fok között alakul, és a napfogyatkozás hatására inkább csak 9 óra, fél tíz után kezd emelkedni, de délután is csupán -8 és -2 fok közötti értékeket mérhetünk majd. A Tiszántúlon hószállingózás, gyenge havazás is lehetetlenné teheti az ég kémlelését.

A következő, Magyarországról is látható részleges napfogyatkozásra még 4 évet várni kell: 2015. március 20-án élvezhetjük újra a bolygók különös játékát.

 


Címkék: napfogyatkozás, részleges
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?