Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A fehér karácsony esélye (1. rész)

A fehér karácsony esélye (1. rész)

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. december 6. kedd, 15:56 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

kevés a hó...kevés a hó...Még több, mint 2 hét van karácsonyig, de egy rövid elemzésben igyekszünk már most vázolni az esélyeket: idén vajon fehér lesz a karácsony?

A napokban kialakult és eléggé tartósnak látszó zonális irányítású időjárási helyzet a következő napokban is jellemző lehet Közép-Európa térségének időjárására. Egyelőre igazi blocking helyzet kialakulása nem várható, így igen csekély az esélye egy komolyabb sarkvidékű eredetű hidegbetörésnek - és ennek hatására gyakran országos havazást okozó mediterrán ciklonnak. A hóborítottságot vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a tavalyi évhez képest jóval kisebb a hó kiterjedése, Európa nagy része hómentes. Ha az északi tengerek jégborítottságát nézzük, sem túl kecsegtető a helyzet a fehér karácsonyban reménykedőknek, a rekordmeleg 2007-2008-as év szintjének megfelelő a jégborítottság, azaz jóval az átlag alatt alakul. Azaz nagyon kicsi az esély arra, hogy egy masszív anticiklon alakuljon ki Európa közepének térségében, mely meggátolná a nyugat felől érkező enyhe levegő áramlását és utat nyitna a hideg északi léghullámoknak.

A veszélytérképünkön minden nap jelezzük a fehér Karácsony esélyét, ezt most csupán 30-50%-ra számoljuk. Érdemes minden nap rápillantani! És persze az előrejelzésünkre is! Friss összegfoglalással pedig itt fogunk jelentkezni.

Addig is várjuk a tippeket a fehér karácsonyra>>> Az ünnepre való tekintettel 3 értékes időjárás-állomást sorsolunk ki azok között, akik eltalálják, hogy lesz-e hó Karácsonykor.

Kellemes készülődést kívánunk...

 


Címkék: karácsony, meteorológia, modell, melegfront, havazás, hideg,
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: