Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lecsap a jégcsap!!!

Lecsap a jégcsap!!!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. november 24. csütörtök, 17:16 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

mindent megfagyaszt!mindent megfagyaszt!A BBC megörökítette a tengerszint felől érkező jégcsap útját, ami minden élőlényt elpusztít, ami az útjába kerül. A szokatlan jelenséget először filmezték le.

Látványos és egyben döbbenetes felvételeket rögzített a BBC stábja. A jelenséget angolul brinicle-nek nevezik, ami valószínűleg a brine (sósvíz) és az icicle (jégcsap) szóösszetételből ered. A filmen megfigyelhető, amint a koncentrált sót is tartalmazó jégcsap a melegebb tengervízzel érintkezve minden élőlényt megfagyaszt, ami az útjába kerül.

A magyarázat:

klikk!klikk!Télen a tengerszint felett a levegő hőmérséklete mínusz húsz Celsius-foknál is alacsonyabb lehet, aminél a tengervíz jóval melegebb, körülbelül mínusz két fokos. A melegebb tengervíz a levegővel érintkezve új jégréteget képez. Az így kialakult jégben a só koncentrált formában kerül a sósvízcsatornába. Mivel a sósvízből kialakult jég sűrűsége nagyobb, mint az azt körülvevő tengervízé, az extrém alacsony hőmérsékletű sósvíz kicsapódik a melegebb tengervízbe, és azonnal megfagyasztja azt. Ez a folyamat vezet a folyamatosan formálódó-torzuló jégcsap kialakulásához, ami az útjába kerülő tengeri állatokat is azonnal a frissen kialakuló jégrétegbe fagyasztja.

Forrás: Index/BBC


Címkék: tudomány, média, jég
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?