Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Mi is az a hidegpárna?

Mi is az a hidegpárna?

Szerző: Katicabogár | Publikálva: 2011. november 22. kedd, 16:15 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

Múlt hét óta tart a ködös borongós idő, némileg javult bár a helyzet, de a hó még kéreti magát…

Szabadság híd ködbenSzabadság híd ködbenHasonló időjárás jellemezte hazánkat 2008. december végén és például 2009 január közepe táján is. Mindenkinek ismerős ez a „nem szeretem időjárás”, mely jellemzően a késő őszi hónapokban valamint télen jelentkezik. Ám ugyanekkor készülnek, azoknak a fotóknak a többsége, ahol kilátszik a ködtengerből a Mátra, vagy más magasabb hegycsúcsok.

A Kárpát-medence sajátossága a hideg légpárna, mely kialakulásának hátterében termodinamikai okok állnak. A beáramló hideg levegő megtelepszik a medence alján, fölé melegebb levegő kerül a magasban és ez tovább stabilizálja a légrétegződést.

Nincs számottevő légmozgás, nincs átkeveredés, ez okozta, hogy a múlt héten feldúsult a szennyezőanyag a levegőben, olyannyira, hogy szmog riadót rendeltek el. A hétvégére javult a helyzet, csökkent a szennyezőanyag koncentrációja, bár még mindig köd, pára, ónos szitálás a leggyakoribb szó manapság az időjárás jelentésben.

A folytatásban is marad ez a borongós idő, de a holnapi nap folyamán a déli, délkeleti területeken elvékonyodhat a felhőzet. Jelentősebb változást, enyhülést a hét végén érkező front hozhat…


Címkék: köd, anticiklon, hidegpárna
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: