Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Szmogriadó újra!

Szmogriadó újra!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. november 15. kedd, 11:41 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

szmogszmogA szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és november 14-én a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, s a következő napon javulás nem várható.

Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, s a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri.

A szálló por koncentrációja két egymás követő napon több helyen elérte a küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozatban  a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny  - gyermekek, időskorúak, krónikus betegek -  csoportjaira.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében - további intézkedésig -  Tarlós István főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását. A főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre. Lehetőség szerint a közösségi közlekedést vegye igénybe a lakosság, álló helyzetben ne üzemeltessék indokolatlanul a gépjárművek motorját és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

mti


Címkék: szmog, riasztás, por, hidegpárna
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: