Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Északon fehérbe öltözhet a táj...

Északon fehérbe öltözhet a táj...

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 15. kedd, 08:46 | Módosítva: több mint 7 éve

Északon kellhet a szánkó...Északon kellhet a szánkó...A következő napokban a délnyugat felől érkező enyhe és nedves, valamint az északkelet felől beszivárgó hideg levegő keveredési zónájában csapadékos idő alakulhat ki hazánkban, északon több cm-es hó lehet!

Még mindig tél és még mindig hideg, a tavasz egyelőre álom marad....

Már ma este megkezdődhet a nedves levegő beáramlása, így estétől délnyugaton már kisebb havazás, hószállingózás, illetve délebbre havas eső, szitálás előfordulhat. Éjszaka aztán tovább terjedhet a csapadék, reggelre főleg a főváros térségében lehet havazásra számítani, majd napközben a csapadéksáv északkeletre helyeződik át. Eközben dél felől egyre nagyobb területen eső válthatja fel a havat, de nagyjából az Esztergom-Debrecen vonaltól északra végig hó hullhat, e térségében csütörtök reggelig néhol 2-8 cm hó várható. A hőmérséklet délután -2 és +7 fok között alakulhat.

támad a fehérség...támad a fehérség...Csütörtökön aztán folytatódik a borongós időjárás, és meglehetősen bizonytalan a csapadék halmazállapota. Valószínű azonban, hogy ismét az említett vonaltól északra további több cm-es friss hó hullik, ettől délre azonban inkább a vegyes halmazállapot lehet jellemző, figyelem ónos eső is hullhat! Az ország középső részén és északon jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi országrészben az ECM modell alapján 5-10, a GFS modell szerint 10-20 cm-es hóréteg alakulhat ki péntek reggelig, a térségében téli útviszonyokra, havas, latyakos útszakaszokra számíthatunk! -1 és +4 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. A keleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik, az Északi-középhegység völgyeiben néhol hófúvást okoz.

Pénteken az északkeleti tájakon további havazásra készülhetünk, miközben nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, főleg a Dunántúl nyugati részén több órára előbújhat a nap. A hétvégére változóan felhős időre van kilátás, egy-egy hózáporral, és még mindig hideg téli hőmérsékletekkel.

A zord hírek ellenére mi már készülünk a tavaszra, képeslap küldő szolgáltatásunk szívmelengető, színes virágokkal készenlétben áll a tavaszköszöntő üzenetek küldésére!


Címkék: ciklon, csapadék, havazás, eső, tél, hideg, latyak
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: