Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Nagy havazások: 2007. november 11-15.

Nagy havazások: 2007. november 11-15.

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. november 10. csütörtök, 15:09 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

lelassult a közlekedéslelassult a közlekedés
Híresőnkben egy új sorozatot indítunk, melyben a legemlékezetesebb havazásokat elevenítjük fel. Íme 2007 novembere. Nem volt ám mindig ilyen unalmas az idő az ősz utolsó hónapján...

2007. november 11-15.
Makroszinoptikus helyzet:
NZ, HB

2007. november 6-án még egy magasnyomású rendszer határozta meg a Kárpát-medence időjárását. 7-e után az anticiklon fokozatosan nyugatra, az óceán fölé húzódott, hazánk térsége felett így szabaddá vált az út az északnyugat felől érkező ciklonok előtt. 11-én egy hullámzó hidegfront okozott főleg az északi tájakon havazást, majd 12-én az észak-lengyel középponttal rendelkező ciklon délnyugati nyúlványán peremciklon képződött, a ciklon kimélyült és 14-étől északkeleti irányba mozdult, a Dunántúlon kiadós havazást okozva. A következő napokban újra havazott az ország nyugati felén, most már egy magassági hidegcsepp hatására.

November 7-én a Köpönyeg.hu előre figyelmeztette az autósokat is a várható télies időről: „A hétvégén újabb hidegfront érkezik, az eső mellett egyre nagyobb területen lehet havas eső, havazás! Az északnyugati szelet viharos lökések kísérik. A folytatásban kissé enyhül az idő. A hideg, csapadékos idő miatt javasoljuk a téligumi-cserét!”

Részlet a Figyelőnet 11-i cikkéből: „Az Északi-középhegységben, a Mátrában és a Bükkben 10-20 centiméteresre hízott a hótakaró azt követően, hogy intenzív, záporszerű hóesés kezdődött vasárnap délután. Mindkét hegységben, így a Mátra nógrádi és hevesi oldalán is téli útviszonyokra kell számítania a közlekedőknek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője arról számolt be, hogy vasárnap délutánra 15-20 centiméteres vastagságú hólepel alakult ki az ország legmagasabb pontján. Győr-Moson-Sopron megyében az utak járhatóak, nem okozott gondot a vasárnapi havazás - közölték a Magyar Közút Kht. Észak-dunántúli Regionális Főmérnökségén az MTI-vel.”

a ciklona ciklonÉs jött a folytatás, melynek előrejelzését ismét a DO híradásából idézzük fel: ”A télies idő oka, hogy ma hajnalban egy úgynevezett kimélyülő mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét – a következő egy-másfél napban ez határozza meg hazánk időjárását. Továbbra is borult lesz az ég ma nap közben, sokfelé valószínű csapadék.   Ráadásul a kezdeti havas esőt, esőt délutántól várhatóan mindenütt havazás váltja fel. A dunántúli tájakon további öt-tíz, a középső területeken egy-öt centiméter friss hó hullhat.

A közlekedési helyzetet nehezítheti, hogy várhatóan megélénkül, helyenként erős lesz az északi szél – a Nyugat-Dunántúlon sokfelé, térségünkben helyenként a viharos széllökések miatt hófúvásokra is fel kell készülni!”

Végül nézzünk egy 18-i összefoglalót: „A havazás és a jég miatt mintegy 25-30 esetben végeztek műszaki mentést a tűzoltók az országban vasárnap délig. Elsősorban elakadt, árokba csúszott gépkocsikról, kamionokról, autóbuszokról van szó, az esetek többségében a baleseteknek nem voltak sérültjei. A legjellemzőbb helyszínek Vas, Tolna, Zala és Somogy megye voltak a nap első felében.

Minden valószínűség a jégbordás út és a szakadó hóesés miatt ütközött vasárnap dél körül négy gépkocsi Veszprém megyében, a 8-as út kislődi elágazásánál A balesetben négy-öt ember sérült meg könnyebben. Veszprém megyében reggel óta erősen esett a hó.

forrás: fn.huforrás: fn.huFejér megyében vasárnap virradóra kisebb havazás volt, de valamennyi út járható maradt. A néhány centis hó a megye északi részén bizonyult tartósnak, ott a becslések szerint a helyenként 6-8 centiméter vastag hótakaró alakult ki.
Vasárnap délelőttre 10-15 centiméteres hó esett Zala megyében, az utakat folyamatosan tisztítják, így fennakadások sehol nincsenek. A megye főútjai a folyamatos ekézésnek és szórásnak köszönhetően latyakosak, hókásásak. A mellékútvonalak azonban havasak, ezért néhol nehezebben járhatók. Az autópályakezelő tájékoztatása szerint az M7-es autópálya zalai szakasza és az M70-es autóút az olvadt hó ellenére jól járható. Tolna megyében reggel óta kisebb szünetekkel havazik, a megye különböző pontjain változó mennyiségű, 8-12 centiméter hó esett. Szekszárdon és környékén, ahol a legtöbb hó esett, hajnali fél kettő óta járnak a gépek, 50 tonna sót szórtak szét az utakon. az M9-es tiszta, a mellékutak hókásásak, latyakosak, a Bátaszék-Bonyhád közti alsóbbrendű út egy nyomon járható.”

Szívesen fogadjuk olvasóink - a cikkhez kapcsolódó, azaz 2007 novemberében készült - havas képeit > info@koponyeg.hu! Köszönjük!

köszönjük az archívumot:
http://www.dunaujvaros.com/hirek.php?show=1&rid=1533
http://www.fn.hu/belfold/20071111/nem_okoz_fennakadast_havazas
http://index.hu/politika/bulvar/ho1118/


Címkék: lehűlés, hózápor, , hóhelyzet, hidegfront, havazás, hideg, tél
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: