Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: A légáramlat

Lexikon: A légáramlat

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 12. szombat, 16:32 | Módosítva: több mint 7 éve

forrás: .nssl.noaa.govforrás: .nssl.noaa.govMa többfelé volt viharossá fokozódó szél. De pontosan mi a szél és milyen fokozatai vannak a szél erejének? Mai lexikonos cikkünkben a légáramlattal, azaz a széllel kapcsolatos tudnivalókat vesszük át.

Szél: Vízszintes légáramlás. A szél a magas nyomás felől az alacsony nyomású terület felé fúj, tehát a meglévő nyomáskülönbséget kiegyenlítő erő. A légáramlatokat eltéríthetik a földfelszínen létrejövő erők és a Föld tengely körüli forgása is. A bolygónk forgásának hatására három nagy szélrendszer alakult ki: a passzátszelek, a nyugati szelek és a keleti sarki szelek. Zivatarok környezetében, valamint erős lehűléssel járó északi és nyugati irányítású időjárási helyzetben tapasztalhatjuk a legerősebb lökéseket.

Szélirány: Az az irány, ahonnan a szél fúj. Az északi szél tehát azt jelenti, hogy a szél észak felől dél felé fúj, azaz észak felé fordulva szemből fúj a szél.

Katrina hurrikánKatrina hurrikán Az a szélirány, ahonnan leggyakrabban fúj a szél, egy adott földrajzi helyre vonatkoztatva.

Szélsebesség: A szél mozgásának sebessége. Magyarországon a legnagyobb szélsebességet 2010. december 9-én mérték az Országos Meteorológiai Szolgálat kab-hegyi mérőállomásán. 172 km/h-s lökés volt ekkor.

Elnevezett szélfajták:

Főn: Bukószél. A hegyek magaslataiból a völgyekbe behatoló, hirtelen feltámadó viharos szél. Megfigyelhető az Alpok északi oldalán, a Sziklás-hegység keleti részén.

Bóra: Az Adriai-tenger jellegzetes bukószele, mely száraz, hideg levegőt szállít a dalmát hegyek felől a tenger irányába.

A Beaufort - féle szélerősség skálaA Beaufort - féle szélerősség skálaMisztrál: A dél-francia tengerpart jellegzetes bukószele.

Sirokkó: Észak-Afrika partjainál tapasztalható forró, száraz levegőt szállító bukószél.

Blizzard: Észak-Amerikai szél, mely hideg levegőt szállít, nyomában pedig hóvihar tombol

Hurrikán: Nyugat-India, illetve az amerikai kontinensen kialakuló trópusi ciklonális mozgású vihar, melynek átmérője több száz kilométer lehet.

Pampero: Dél-Amerika jellegzetes viharos szele, mely a dél felől betörő hideg levegő nyomán alakul ki.

Tornádó: Forgószél, mely néhány kilométeres körzetben pusztíthat, erejét az alacsony nyomás szívóerejének köszönheti.

Tájfun: A trópusi ciklon elnevezése a Távol-Keleten.
 


Címkék: lexikon, szél, szélrózsa, szélirány, tornádó, hurrikán
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: