Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Love-ollak...

Love-ollak...

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 11. péntek, 07:56 | Módosítva: több mint 7 éve

Love is U...Love is U...Valentin-nap tényleg csak az amerikai szokások újabb giccses majmolása, vagy van nemesebb története a szerelmesek napjának? Hát lufiszívecskék és óriásmacik nélkül is szeretlek - azért a csokit köszönöm...

A Valentin-nap Magyarországon csak a '90-éves elején kezdett elterjedni, lehet hogy éppen ezért, sokan úgy gondolják, hogy a szerelmesek napja nem más, mint egy újabb amerikai szokás (mint a halloween) kényszeredett átvétele. Azonban ha megtudjuk az igazságot és morpheusi erővel felnyitjuk a szemünket, a valentin-napi szerelmes gondolatok új értelmet nyernek.

Valentin római katolikus pap volt, aki II. Claudius császár uralkodása alatt (213-270) tevékenykedett. A császárnak volt egy rendelete, miszerint a férfiak nem házasodhatnak, mert rájött, hogy a családos emberek sokkal gyengébbek és érzékenyebbek, mint a nőtlen társaik. Valentin a rendelet ellenére titokban összeadta a szerelmespárokat, ezért a császár bebörtönözte és kivégzéséről határozott. A börtönben töltött idő alatt Valentin és a császár lánya egymásba szerettek, és a pap kivégzésének napján Valentin ezzel az üzenettel búcsúzott párjától: "a Te Valentinod..."

Valentin-naphoz népi időjárási megfigyelések is kapcsolódnak. Elődeink feljegyzései szerint a „veréblakodalom”, azaz a hangos csivitelés a jobb idő hírnöke. A legfrissebb előrejelzések szerint nagyon kell majd fülelnünk, hiszen hétfőn még inkább télre, mint madárénektől hangos tavaszra számíthatunk és az erősen felhős égből szórványosan lehet zápor, hózápor. A csúcshőmérséklet +3 fok körül alakulhat.

És ha már valentin-napi üzenetek, akkor az alábbi idézettel szeretnénk minden szerelmesnek Boldog Valentin-napot kívánni:

A szerelem nem a másik emberben van, hanem bennünk. Mi ébresztjük föl magunkban. De ahhoz, hogy fölébreszthessük, szükségünk van a másikra.

Paulo Coelho


Címkék: veréblakodalom, tavasz, Coelho, szokás, tél, szerelem, Valentin-nap, népi
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: