Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Országos influenzajárvány!

Országos influenzajárvány!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 9. szerda, 09:07 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

csendélet influenza idején...csendélet influenza idején...Az elmúlt hetekben országossá vált az influenzajárvány, 9 ember életét vesztette a betegség miatt és egyre több kórházat nem szabad látogatni. Kellene a lehűlés?!

Az Országos Epidemiológiai Központ az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai alapján kiadott közleménye szerint január végéig 9 ember halt meg az egyre inkább országossá váló influenzajárvány miatt. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján kimutatható, hogy a 2009-es pandémiás (H1N1) influenzavírus és az influenza B vírusa is terjed. Az ÁNTSZ hétfőn közzétett közleménye szerint már 61 kórházban kellett látogatási tilalmat elrendelni.

A figyelőszolgálatok adatai szerint az elmúlt hónap utolsó hetében 42 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és sajnos ez a szám fokozatosan növekszik. A betegek nagy része 35 évesnél fiatalabb. Az influenza hirtelen kezdődő betegség, mely magas lázzal, hidegrázással, köhögéssel, torokfájással, náthával, izomfájdalommal, levertséggel jelentkezik.

jöhet a hideg...jöhet a hideg...Nagyon kellemes a februári tavaszias enyheség, de lehet, hogy a kórokozók pusztító tobzódását egy erős lehűlés - legalább átmenetileg - megállítaná.

Lássuk az esélyeket: péntektől Skandinávia felett megkezdődhet egy erős anticiklon kiépülése, melynek áramlási rendszerében a hétvégétől északkelet felől "lábas" hideg levegő érheti el hazánk térségét (ebben a legkedveltebb időjárási modellek egyet értenek - lásd a galériát a cikk alján).

A lehűlés első jele a pénteki hidegfront lehet, ekkor szórványosan lehet eső, zápor, majd észak felől hózáporok alakulhatnak ki. Szombaton viharossá fokozódhat az északnyugati szél, vasárnap pedig a GFS modell szerint nyugat felől havazás kezdődhet. Ez utóbbi igen bizonytalan, az azonban elég biztosnak tűnik, hogy péntektől szétcsaphat a sarkvidéki eredetű hideg levegő az influenzavírusok között és legalább pár napra fellélegezhetnek az orrdugulástól szenvedők...


Címkék: betegség, influenza, járvány, enyhülés, baktérium, lehűlés, H1N1
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?