Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Tízezrek maradtak áram nélkül DNy-on!

Tízezrek maradtak áram nélkül DNy-on!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. augusztus 20. szombat, 07:18 | Módosítva: több mint 6 és fél éve

Kettétört fenyőfa Milejszeg temetőjében (Mti - Varga György)Kettétört fenyőfa Milejszeg temetőjében (Mti - Varga György)Fákat döntött ki, és több mint 30 ezer lakásban okozott áramszünetet a tegnap esti vihar DNy-on.

Somogyban a péntek kora este erős széllel érkezett vihar fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le; a tűzoltókat 33 helyre riasztották, Somogyban 18, Zalában 24 településen maradtak áram nélkül. A vihar, amely két óra alatt átvonult a megyén, Marcali és Balatonboglár környékén adott munkát a tűzoltóknak. Személyi sérülés nem történt és jelentősebb károk sem keletkeztek.

Összesen több mint 30 ezer háztartásra kiterjedően okozott áramszünetet nagyobbrészt Zala, kisebb részben Vas megyében, valamint Somogyban a péntek délután érkezett viharos erejű szél, a hibaelhárítás ma folytatódik. A három megyében több mint 50 települést érintett az áramkimaradás, amelyet jellemzően a vezetékekre dőlő fák okoztak. A legtöbb probléma Lenti, Nagykanizsa és Zalaegerszeg környékén adódott, ahol ha nem is egész falvak vagy városok, de nagyobb településrészek maradtak villany nélkül.Zalában, Vas és Somogy megyében péntek este mintegy 19 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás, a késő esti órákra nagyjából 15 ezerre csökkent az ellátatlan fogyasztók száma. Az E.ON szakemberei folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, de egyes körzetekben még a hiba behatárolása folyik. A korábban jelzettnél több súlyos probléma is akadt, nemcsak vezetékeket szakítottak le a vihartól kidőlő fák, de több helyen oszlopokat is kitörtek a helyükről. Az E.ON csak éjfélre vagy a kora hajnali órákra tudta helyreállítani a szolgáltatást a középfeszültségű, vagyis több száz fogyasztót ellátó hálózatokon. A kisfeszültségű hálózatokon, amelyeknél kisebb létszámú fogyasztói csoportok maradtak áram nélkül, csak ma tudják helyreállítani az áramszolgáltatást. Nagyobb számban Zala északi részén, valamint a Balaton térségében élőknél nincs még áram. Zalaegerszeg, Lenti, Nagylengyel, Gellénháza, Kehidakustány, Kisbucsa, Nagykapornak, Petrikeresztúr, Pölöske, Sármellék, Teskánd térségében, továbbá Somogy megyében Marcali és Balatonfenyves körzetében található a legtöbb áram nélkül maradt háztartás.

A folytatásban - ahogy keddi cikkünkben hírt adtunk róla - marad az igazi nyári időjárás, és legalább 27-éig élvezhetik a strandolók az augusztusi napfényt...


Címkék: szél, vihar, zivatar, zápor, riasztás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: