Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Meteor robbant fel az ország felett!

Meteor robbant fel az ország felett!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. augusztus 6. szombat, 08:37 | Módosítva: több mint 7 éve

a tűzgömba tűzgömbVélhetően meteor robbant fel tegnap este Magyarország légterében, a fényét Soprontól Debrecenig látták!

Az Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület tagjai (Perkó Tímea, Gazdag Attila, Perkó Zsolt) rögzítették az alábbi felvételt. A csillagászok éppen autóval tartottak hazafelé, amikor az égi jelenség bekövetkezett. Az Egyesület így emlékezik vissza a jelenségre:

Ma este éppen a becsehelyi csillagvizsgálótól tartottunk hazafelé és csak az autóból láttuk a hatalmas fényű meteort, 21:45-öt mutatott az autó órája. Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát. Kár hogy nem maradtunk még 5 percet, akkor páholyból nézhettük volna. Szerencsére az obszervatórium oldalára szerelt videometeros rendszer kamerája rögzítette a tűzgömb képét, ami annyira fényes volt, hogy a következő két felvétel már beégett.

Facebook oldalunkon sorra érkeznek a beszámolók:

Tőkés Rózamari így emlékszik vissza: "Én is láttam tegnap este Szegeden a József Attila sgt-ra néző konyhaablakunkból, de csillaghullásra gondoltam. Bár annál sokkal nagyobb és fényesebb volt, a gömbje átmérője hatalmas volt, a csóvája hosszú és nagyon fényes. Végre láttam valami égi tüneményt... :)"

Azértis Nyaralunk szerint: "egy ilyen szikrázó nem tudom mi, mint egy hullócsillag csak sokkal nagyobb villant fel felettünk..kicsit mintha zöldes lett volna a csóvája"

Dömötör Krisztián így írta le az eseményeket: "Én is láttam, Zalaegerszegen. Nagyon alacsonyan szállt, szinte vízszintesen, nagyon fényes volt, és tényleg mintha felrobbant volna. olyan közelinek tűnt, mintha a mögöttem lévő dombról lőttek volna ki egy rakétát."

Szilágyi Hortenzia beszámolója: "Láttuk Siófokon!!Hirtelen mintha valaki felkapcsolt volna egy lámpát olyan világos lett és a azt gondoltuk hogy valami eltévedt tűzijáték.De nem volt hang kíséret hozzá.Láttuk "leesni" hatalmas és fényes csóvája volt,és olyan volt mintha egész közel történt volna.Szupi"


Címkék: tudomány
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: