Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Még hétfőn is tavaszias - és a folytatás?

Még hétfőn is tavaszias - és a folytatás?

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 6. vasárnap, 16:44 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

mintha március vége lenne...mintha március vége lenne...Jelen cikk írásakor (vasárnap, 16:53) is még 12 fokos, kellemes, nem éppen februárra emlékeztető hőmérsékletet mérek. Az észlelési naplónkban is 11-13 fokos maximumokról érkezik jelentés. De vajon meddig tart az ajándék-időjárás?

Február 1-jén publikált cikkünkben még a hidegpárna negatív hatásairól, a szmogriadóról és a légszennyezettségről írtunk, de már meglebegtettük a hóvirág-indító enyheséget. És íme, a hétvége meghozta a tavaszias időjárást, több helyen egy hét alatt 20 fokot emelkedett a hőmérséklet. Szombaton nagyjából a Tiszától nyugatra több helyen +10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, az ország legnyugatibb tájain 14 fokos csúcsérték is előfordult. Ma, azaz vasárnap, már csak Sárospatak környékén tartotta magát a hideg, hazánk nagyobbig részén átléptük a 10 fokos határt.

hétvégén erős lehűlés kezdődhet...hétvégén erős lehűlés kezdődhet...Hétfőn nem lesz lényeges változás, továbbra is sok-sok napsütésre számíthatunk, inkább csak északkeleten lehetnek felhősebb tájak, ám csapadék itt sem fordul elő. A csúcshőmérséklet pedig 9 és 14 fok között alakulhat, azaz maradhat a tavaszias, közérzetünkre rendkívül kedvezően ható időjárás. A melegrekord nem lesz veszélyben, hiszen 1995-ben Szombathelyen 20.5 fokot mértek február 7-én.

Kedden még maradhatnak a március második felére emlékeztető értékek, majd fokozatosan csökkenhet a hőmérséklet. Jó hír viszont, hogy D-vitamin készletünket tovább töltögethetjük, hiszen várhatóan péntekig a napsütés lesz főszerepben.

A hétvégétől aztán - ahogy a fáklyadiagramon is látható - nagy bizonytalanság mellett visszatérhet a keményebb hideg. Használjuk hát ki az előttünk álló derűs napokat, élvezzük a februári napfényt...


Címkék: tavasz, enyhülés, melegedés, tavaszias
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: