Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Megdőlt a melegrekord!!!

Megdőlt a melegrekord!!!

Szerző: | Publikálva: 2011. július 9. szombat, 16:57 | Módosítva: több mint 7 éve

vízpaton kibírható...vízpaton kibírható...84 éves rekord dőlt meg!!!

Szombat délután Újpesten 35,8 fokot mértek, mely 0,6 fokkal több, mint az 1927-ben mért legmagasabb adat.

Az országos rekord is megdőlt, hiszen Pápa-Nyárád-on 39 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat automatája 16:30-kor. Pécsett pedig 37,9 fokot mértek! Ez szintén melegebb, mint az 1927-ben mért eddigi rekord (Szeged, 37,8 fok).

Jelentősen a jövő hét végétől mérséklődhet a forróság.

Addig is ismételjük át a nyári jótanácsainkat...

A négynapos hőségriadó első napján, pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont "egyelőre viszonylagos nyugalom van" az Országos Mentőszolgálatnál - mondta Győrfi Pál, a szervezet szóvivője az MTI-nek.

ma 39 fok volt...ma 39 fok volt...Mint fogalmazott, szerencse, hogy az extrém hőség hétvégére esik, mert ilyenkor az emberek "jobban bírják a meleget", hiszen aki teheti, otthon marad a hűvös szobában, vagy a vízparton tölti idejét. Így a kánikula miatt egyelőre nincs lényegesen több riasztásuk a mentőknek a megszokottnál.

A szolgálat azonban az egész hétvégére azt tanácsolja, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon néhány percnél többet a tűző napon egyrészt az erős UV-B sugárzás miatt, másrészt azért, mert néhány perc alatt olyannyira átmelegedhet a fejbőr, a koponya, hogy annak enyhébb esetben ájulásos rosszullét, súlyosabb esetben pedig napszúrás lehet a következménye. Az idős, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők egyáltalán ne menjenek ki a napra, de a fiatalok is vigyázzanak - figyelmeztetett a szóvivő, hozzátéve, hogy ha valaki az ájulás tüneteit érzi, kiszárad a szája, zúg a füle, szédülni kezd, akkor minél gyorsabban feküdjön le lehetőleg hűvös helyen.

Győrfi Pál a közlekedők figyelmét arra hívta fel, hogy a nagy melegben lankad a figyelem, nő a reakcióidő, ami egyenlő a féktávolság növekedésével. (MTI)


Címkék: rekord, hőségnap, hőmérséklet, kánikula
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: