Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Szmogriadó után kora tavasz...

Szmogriadó után kora tavasz...

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. február 1. kedd, 09:00 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

Csak a hegycsúcsok emelkednek ki...Csak a hegycsúcsok emelkednek ki...A hét további része igen mozgalmasan alakulhat: A jelenleg is felettünk lévő ködfelhőzet miatt egyre több városban kellett szmogriadót elrendelni, és a helyzet a hétvégéig tovább romolhat! Szombattól pedig tavaszodhat...

A hétvégi ragyogó napsütés után hétfőn már a borongós, párás időjárás volt jellemző hazánk jelentős részére. A téli időszakban a Kárpát-medencére jellemző, úgynevezett hidegpárna kedvező feltételeket teremtett a légszennyező anyagok koncentrációjának növekedésre. Minden nagyvárosunkban az egészségügyi határérték felett van szálló por mértéke. A szmog miatt Várpalotán már riadót kellett elrendeli, Debrecenben és a fővárosban pedig tájékoztatási fokozatot hirdetett ki a települési önkormányzat. A szmogban főleg a gyermekek, az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők a veszélyeztetettek. Ilyenkor nem tanácsos a szabad levegőn tartózkodni, szellőztetni a déli órákban javasolt.

És, hogy mi várható? Kedden tovább romlik a helyzet, hiszen egész nap marad a borult, párás, szürke időjárás; így komoly esély van rá, hogy még több helyen kell majd riadót elrendelni. Ha ez Budapesten bekövetkezik, reggelente 6 órától korlátozzák a gépjárművek forgalmát.

Szerdán nyugaton a megélénkülő szél hatására már néhol felszakadozhat a felhőzet, keleten azonban makacsul tarthatja magát a hidegpárna.

Komoly javulás péntektől-szombattól lehet, hiszen pénteken az északnyugati, szombaton a délnyugati szél erősödhet meg, kitisztulhat a levegő. A délnyugati szél komoly melegedést is hozhat, vasárnap már hóvirág-indító +10 fokos tavaszias idő sem kizárt...


Címkék: szmog, riasztás, tavasz, hidegpárna, por
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: