Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Lexikon: Zivatarok típusai és kísérőjelenségei

Lexikon: Zivatarok típusai és kísérőjelenségei

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. május 23. hétfő, 11:07 | Módosítva: több mint 7 éve

villámokvillámokAz egyik legizgalmasabb rész a lexikonunkban: villámok és szupercellák, mennydörgés és MKR, itt a Köpönyegen!

Villámok

A villám általában nem csak egy villámból áll, hanem a kisülési csatornát előkészítő elővillámot követi az intenzív fővillám. A villám általában elágazásokat tartalmaz (mellékvillámok), melyek a villámcsapás kb. 5 km-es körzetében jelentenek veszélyt.
A villám a légköri elektromosság kisülése, amelynek időtartama a másodperc milliomod részétől néhány tízezred részéig terjed. 100 millió Voltig terjedő feszültségnél az áramerősség rendszerint 20.000-30.000 Amper, de néha meghaladja a 100.000 Ampert is (összehasonlításképpen: a villanykörtékben néhány tized Amper áramerősség mérhető).

Villámtípusok

A villámnak Arago Francia fizikus szerint három alakját szokás megkülönböztetni:
Felhő-föld villám - elektromos kisülés a föld és a felhő között.
Felhő-felhő villám - elektromos kisülés két felhő között, vagy egy felhőn belül.
Felhő-felhő villám - elektromos kisülés a zivatarfelhő és az azt környező levegő között. Gömbvillám: Akkor keletkezik, ha egy felhőből napsütötte részre csapó villám elektromos töltésének egy kis része gömb alakot vesz fel.

Villámcsapás emberre gyakorolt hatása és a villámcsapás elleni védekezés
A villámcsapás kétféle hatása jelent veszélyt az emberi test számára:
•    a közvetlen villámcsapás,
•    a közelben becsapott villám földáramai.
A közvetlen villámcsapás leggyakrabban olyan személyeket ér, akik exponált helyen tartózkodnak, mint például:
•    hegytetőn, hegygerincen,
•    sík, szabad terepen,
•    nagyobb vízfelületen.
Ilyenkor az ember a villámhárító szerepét tölti be, és magához vonzza a villámot. A közvetlen villámcsapás rendszerint halálos - azonban érdemes tudni, hogy ha a villámcsapás ért személy szívét újraindítjuk, megmenthetjük az életét!
Ha a villám a föld felszínét éri, az áram „megkeresi” a legkedvezőbb utat. Ezt a terepen nem mindig lehet könnyen megállapítani. Szilárd, nedves talajon rendszerint a felszínen fut végig úgy, hogy a rövid mélyedéseken inkább átugrik, és nem követi a talaj felszínét. Ha az emberi test képez hidat két ilyen pont között, akkor az áram átfut rajta.
Teendők a villámcsapás elkerülése érdekében:
•    Kerüljük a magas helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket
•    Kerüljük a nedves talajt, patakokat, vízeséseket és azonnal hagyjuk el a vízfelületeket
•    Kerüljük a kőomlás veszélyes csurgókat, szakadékokat
•    Ha gépkocsi áll a rendelkezésünkre, használjuk Faraday kalitkaként (az ablakokat zárjuk be, ne érintsük meg a fémrészeket) ez nyújtja a legnagyobb védelmet.
•    Kerüljük a kiugró sziklákat, magukban álló nagy sziklákat, kis odúkat és barlangokat
•    Csak akkor keressünk védelmet barlangban, ha abban a bejárattól, a tetőtől és a falaktól legalább 1,5 méter távolságra lehetünk.
•    Használjuk ki a fal által nyújtott védőzónát. A fal magassága legyen legalább a testhossz nyolcszorosa, a faltól való távolság pedig legalább egy testhossz.
•    Guggoljunk le (zárt lábakkal és térdekkel hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel), lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).
•    Ha rendelkezésünkre áll alumínium mentőfólia, terítsük testünkre úgy, hogy az a talajjal ne érintkezzen.
•    Az emberi test elektromos ellenállása csekélyebb és felülete nagyobb, mint a fémből készült felszerelési és használati tárgyainké, így a villámhárító hatása nagyobb. Ezért nem szükséges megválnunk fémtárgyainktól, amelyek rendszerint fontos használati eszközök.

Mennydörgés

Annak hatására jön létre, hogy a kisülési csatorna a nagy áramerősség miatt igen hirtelen nagy mértékben felmelegszik és kitágul, majd hirtelen összehúzódik, ez hirtelen tágulás és összehúzódás következménye a dörgés. Tudjuk, hogy a hang kb. 330 m/s sebességgel terjed, így a villám megpillantása és a dörgés meghallása között eltelt időből ki tudjuk számítani, hogy a villámcsapás tőlünk milyen távolságban történt. 3 másodpercet érdemes 1 km-re számolni. A zivatarfelhő vonulása is megállapítható a dörgés alapján. Ha a villámok dörgések közötti időtartam egyre nagyobb, akkor távolodik, míg ha egyre hamarabb halljuk a dörgést a villámok után, akkor felénk közeledik a zivatar.

zivatarok típusaizivatarok típusaiA zivatarok típusai

Konvektív zivatar:
Egyedül a meleg levegő feláramlása idézi elő. Az ilyen zivatar tartalmazhat egy (pulse type), vagy több konvekciós cellát (multicellás zivatar).

Egycellás, pulse type zivatar:
Megjelenésének pontos helyét nehéz előre maghatározni, mert ilyen egycellás zivatarok általában frontoktól, ciklonoktól távol jelentkeznek egy adott légtömeg homogén viszonyai között, a napsugárzás által megindított, elszigetelt jellegű konvekció során. E zivatarokat a Nap sugárzásából eredő meleg feláramlás táplálja, ezért hőzivataroknak is nevezzük.

mulitcellamulitcellaMulticellás zivatar:
Ezek nem egy, hanem több egymással kapcsolatban lévő, követő cellából állnak, de egy egységként mozognak. Két változatban ismertek, azaz a fürtben elhelyezkedő cellák (multicell cluster storm), amelyek egy egységként mozognak, a fejlődés más-más szakaszában, és a "viharvonalat" alkotó cellák (multicell line storms), amely vonalnak az elején egy jól fejlett gust-front található.

Többcellás vonalak:

Squall line: a zivatarok egy vonal formába rendeződnek, ami oldalirányban több száz kilométerre terjedhet ki. Ezek a vonalak több órán keresztül fennmaradhatnak, és nagy kárt okozó szél, illetve jégeső kísérheti őket.

Instabilitási vonal: sorba rendeződött zivatarok, amelyeknek egy közös emelő mechanizmusuk van. Az emelő mechanizmusok sávokban fordulnak elő. Az eső által hűtött levegő, vagy ’lökési front’ az instabilitási vonal alól úgy terjed ki, mintha egy kis hideg front lenne, folytonosan emeli a meleg nedves levegőt, ami a zivatart látja el energiával.

SCSCSzupercellás zivatarok:
Akár több órán keresztül is fennmaradhatnak, és eközben akár 250 kilométert is megtehetnek. A szupercellában általában spirálszerűen felfele mozog a levegő, ami nagyon nagy függőleges szerinti sebességváltozásokat, úgynevezett függőleges szélnyírásokat okoz. Ilyen esetekben a szél változtatja az irányát, és sebessége a magassággal együtt növekszik.

Háromféle változatuk:

HP szupercella (high-precipitation): nagymennyiségű csapadékot eredményez,
LP szupercella (low-precipitation): kevés csapadékot hoz,
Shallow (mini) szupercella.

MKR:
A nyári, nagy mennyiségű csapadékot adó különleges zivatartípusok a mezoléptékű konvektív rendszerek (MKR), melyek alapvetően egymással összhangban lévő zivatarcellákból állnak. Akár napokig is tombolhatnak.

Két fajtáját különböztetjük meg:

MKK: mezoléptékű konvektív komplexum, hatalmas, cirkuláris rendszerű, általában szupercellás szerkezetű MKR-ként definiálható, konkrét térbeli, időbeli és hőmérsékletre vonatkozó kritériumokkal. Inkább a hosszan tartó és nagy mennyiségű csapadék az elsődleges veszélyforrása (áradások), a szélviharok jelentősége csak másodlagos.

VMKR: Vonalba rendeződött MKR-nek (VMKR) hívjuk. Ugyan multicellás felépítésű, de szerkezete eltér egy normál cellacsoporttól, pl. abban, hogy folyamatos, jól fejlett gust frontja van. Heves szélviharokat okoz!


Forrás:
http://www.cira.colostate.edu/ramm/picoday/7997.html
http://cimss.ssec.wisc.edu/goes/misc/970708.html


Címkék: zápor, zivatar, lexikon, meteorológia, tudomány
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: